VVD

28 feb 2002 - Jan Mulder (Eurofractie): "Rapen kievitseieren moet mogelijk blijven"

Volgens Jan Mulder heeft de Europese Commissie geen reden om deze traditie te verbieden

Vrijdag 1 maart begint het seizoen voor het rapen van kievitseieren. Deze traditionele bezigheid is een verrijking van onze cultuur, mits aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. De Europese Commissie liet vorig jaar weten dat het rapen van eieren in strijd is met de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Het ministerie van LNV en Provinciale Staten Friesland zijn op dit moment in overleg hoe het bezwaarschrift van de Europese Commissie het best verdedigd kan worden.

Jan Mulder merkt vaak dat de Commissie naar de "regel" in plaats van naar de "geest" van wetgeving handelt, alhoewel in dit geval zelfs dat eerste valt de betwijfelen. De kievitseierenrapers staan officieel geregistreerd en men is in Friesland uniek in het concept van nazorg. De nesten worden in het vroege voorjaar gemarkeerd en beschermd tijdens het maaien. Bovendien is er in de Noordelijke regio geen afname van het kievitenbestand. Er ontbreekt elke oorzaak- en gevolgargumentatie van de Commissie om deze traditionele activiteit te verbieden.

"Het zijn dit soort interventies vanuit Brussel waarop de gewone burger niet zit te wachten", aldus Mulder. De Vogel- en Habitatrichtlijn is Mulder sowieso een doorn in het oog. Mulder:"Vorig jaar heeft het Europees Parlement gediscussieerd over de noodzaak tot evaluatie van de richtlijnen. Deze Europese richtlijnen behoren tot de oerwetten op gebied van natuurbehoud en zijn nooit geëvalueerd. Waar kom je dat nog tegen? Het zou goed zijn als de richtlijn tegen het licht wordt gehouden gezien de vele problemen die we elke dag weer in de krant lezen over bijvoorbeeld het stopzetten van bouwtrajecten. Het moet toch mogelijk zijn om met een betere invulling van de richtlijn te komen waarbij zowel milieu als economische belangen in balans zijn?".