Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER PATRICK DEWAEL

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING WOENSDAG 6 FEBRUARI 2002

Patrick Dewael in Europese Conventie

Vlaams minister-president Patrick Dewael werd vandaag aangesteld tot één van de zes vertegenwoordigers van het Comité van de Regio's in de Europese Conventie. De Conventie gaat op 28 februari van start met een plenaire zitting in Brussel. Ze zal 105 leden tellen.

Het Bureau van het Comité van de Regio's dat werd verkozen door de plenaire vergadering, heeft de 6 vertegenwoordigers aangeduid die het Comité afvaardigt naar de Conventie over de toekomst van Europa. Op unanieme voordracht van zijn fractie ELDR werd Dewael als enige liberaal verkozen. Dewael is effectief lid van het Comité van de Regio's voor de derde mandaatperiode 2002- 2006.

Dewael heeft in het verleden de erkenning van de regio's in de Europese Unie, in het bijzonder regio's met wetgevende bevoegdheid, steeds als een prioriteit beschouwd. Tijdens het Belgische voorzitterschap van de EU was Dewael de drijvende kracht achter de eis van de regio's om via het Comité van de regio's in de Conventie de toekomst van Europa mee te kunnen bepalen.

De regio's verdienen een grotere impact en macht in het Europese besluitvormingsproces, omdat de gevolgen van Europese beslissingen op terreinen waarvoor veel Europese regio's eigen bevoegdheden bezitten, enorm zijn. Daarom is het nodig dat de regio's, en in het bijzonder de regio's met wetgevende bevoegdheden, rechtstreeks het Europees besluitvormingsproces mee richting kunnen geven of beïnvloeden.

Naast Jean-Luc Dehaene, die ondervoorzitter van de Conventie wordt, VLD-voorzitter Karel De Gucht en Europarlementslid Anne Van Lancker (SP.A) is minister- president Dewael het vierde Vlaamse lid van de Conventie. Het Bureau van het Comité van regio's verkoos op voordracht van de EVP-fractie ook de Vlaamse gewestminister uit de Brusselse hoofdstedelijke executieve, Jos Chabert, als vertegenwoordiger in de Conventie. Daarnaast maken ook nog minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel en PS-voorzitter Elio Di Rupo als Franstalige Belgen er deel van uit.

(meer inlichtingen: Bart Tommelein, woordvoerder minister-president Patrick Dewael, Martelaarsplein 19, 1000 Brussel, tel. 02/553.29.11)