Nederlandse Taalunie

7 februari 2002

Schrijversbezoek aan Zuid-Afrika

van 28 februari tot 14 maart

De schrijvers Stefan Hertmans, Benno Barnard en Christine Otten beginnen op 28 februari aanstaande aan een rondreis langs de universitaire neerlandistiek in Zuid-Afrika.
De tournee start in Kaapstad waar de schrijvers tijdens de Neerlandistiekdag op 1 maart lezingen en workshops houden voor studenten van de drie samenwerkende Kaapse universiteiten, en de twee universiteiten uit de Oost-Kaap en Namibië. Diezelfde dag nemen de auteurs samen met een aantal prominente Afrikaanstalige schrijvers ook deel aan een literaire avond. Op 2 maart zijn ze gasten van het literair Woordfees aan de universiteit van Stellenbosch. Het programma van het Woordfees omvat een goede introductie tot de Afrikaanse letterkunde met de belangrijkste Afrikaans- en Engelstalige schrijvers. De daaropvolgende maandag staat een optreden voor publiek in het Huis der Nederlanden in Kaapstad op het programma. Daarna bezoeken de schrijvers achtereenvolgens de Faculteiten Letteren van de universiteiten van Bloemfontein, Potchefstroom en Pretoria, waar ze in gesprek gaan met de studenten neerlandistiek. In Johannesburg is ook een presentatie van hun werk gepland in de belangrijke boekhandel Boekenhuis. De laatste stop tijdens deze schrijverstournee is Durban: op maandag 11 en dinsdag 12 maart wordt het schrijversfestival Time of the Writer aan de universiteit van Natal aangedaan.

Het schrijversbezoek maakt deel uit van het beleidsprogramma van de Taalunie voor de universitaire neerlandistiek in Zuid-Afrika. Onderdeel van dat beleid is een kennismaking van studenten en docenten Nederlands met Nederlandstalige literatuur en Nederlandstalige schrijvers.

* Website Time of the Writer


---

© Nederlandse Taalunie