Wolters Kluwer NV

Wolters Kluwer nv
28 februari 2002

Wolters Kluwer gaat uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum verkopen

Desinvestering het gevolg van verdere implementatie van Europese groeistrategie

Wolters Kluwer gaat uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum (BSL) verkopen. BSL is de leidende uitgeverij op het terrein van de gezondheidszorg in Nederland. Bohn Stafleu Van Loghum, met hoofdvestiging in Houten, is goed voor een omzet van ongeveer EUR 30 miljoen en telt ruim 130 medewerkers. Reden voor de verkoop is dat de activiteiten van BSL niet tot de zes kerngebieden behoren die in augustus vorig jaar zijn aangewezen als de groeisegmenten waarop het cluster Legal, Tax & Business Europe haar volle aandacht zal richten.

De strategie van Legal, Tax & Business Europe - omzet in 2000 ongeveer EUR 1,3 miljard - is gericht op winstgevende en autonome groei en verdere optimalisatie van de bedrijfsvoering. Om de beste kansen en groeimogelijkheden van het cluster te realiseren, gaat LTB Europe de volgende zes klantsegmenten verder uitbouwen: legal; fiscal/financial, human resources, public & government administration; health, safety & environment (arbeidsomstandigheden) en transport. De zogeheten niet-kern activiteiten worden geoptimaliseerd of verkocht.

Bohn Stafleu Van Loghum is een multimediale uitgever en richt zich op professionals in de gezondheidszorg, zoals huisartsen, specialisten, tandartsen, paramedische beroepen, verpleegkundigen, artsen en hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg en beroepsbeoefenaren in de welzijnszorg. Naast traditionele producten als boeken, tijdschriften en nieuwsbrieven, behoren ook mondelinge informatieoverdracht (cursussen, workshops), elektronische producten (diskettes, cd-roms, cd-i's), on-line databanken en internetdiensten tot het uitgavenpakket. Bekende uitgaven van BSL zijn het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde, Verpleegkundenieuws en het Maandblad voor de Geestelijke Volksgezondheid. De onderneming heeft belangrijke contacten met toonaangevende branche- en beroepsverenigingen in de Nederlandse gezondheidszorg, zoals het Nederlands Huisartsen Genootschap, het College voor Zorgverzekeringen en het Trimbos Instituut.

'Enkele maanden geleden hebben we onze groeistrategie voor Europa gepresenteerd en we zijn nu volop bezig die strategie handen en voeten te geven', zegt Jean-Marc Detailleur, lid van de Raad van Bestuur van Wolters Kluwer en verantwoordelijk voor Legal, Tax & Business Europe. 'Zo hebben we recent in Engeland ABG Professional Information overgenomen, de commerciële activiteiten van het Institute of Chartered Accountants in England and Wales, het grootste Europese accountantsinstituut. Door de overname van ABG, omzet EUR 22 miljoen, zijn we nu een marktleider in het Verenigd Koninkrijk op het gebied van financiële en fiscale informatie.'

'Het uitvoeren van onze groeiplannen betekent niettemin ook, dat we soms afscheid moeten nemen van zogeheten niet-kernactiviteiten, veelal kerngezonde bedrijven met kwaliteitsproducten. De verkoop van Bohn Stafleu Van Loghum is daar een voorbeeld van: het gaat om een uitgever met een ijzersterke marktpositie in Nederland en met uitstekende producten en diensten.'

Het proces van de verkoop van BSL is inmiddels gestart: de eerste fase richt zich op het verzamelen van noodzakelijke informatie ten behoeve van potentiële kopers (het zogeheten information memorandum).

ten Hagen & Stam
De reeds aangekondigde verkoop van ten Hagen & Stam, een Nederlandse uitgever van vakbladen in de sectoren bouw, industrie en informatie- en communicatietechnologie (ICT), verloopt volgens plan. Nadat Wolters Kluwer in augustus vorig jaar de verkoopplannen van deze uitgeverij (jaaromzet in 2000 circa EUR 100 miljoen) bekendmaakte, hebben zich direct diverse belangstellenden voor de onderneming gemeld. De samenstelling van het information memorandum bevindt zich nu in de afrondende fase.

Bij de verkoop van Bohn Stafleu Van Loghum en ten Hagen & Stam zal de boekwinst zoals gebruikelijk worden verantwoord onder 'resultaat desinvesteringen' en niet worden verwerkt in het gewoon nettoresultaat voor amortisatie immateriële vaste activa.