Vopak NV

Vopak:

· Winst uit gewone bedrijfsuitoefening 2001 EUR 132,1 miljoen (2000: EUR 160,1 miljoen)
· Eenmalige netto buitengewone last van EUR 78,4 miljoen
· Netto resultaat voor gewone aandeelhouders 2001 EUR 35,6 miljoen (2000: EUR 160,1 miljoen)
· Wederom sterk resultaat Logistiek; Chemische Distributie onder druk door zwakke economie
· Marktleiderschapsposities kernactiviteiten verder versterkt
· Vopak participeert in industrial terminaling tankopslagproject in Shanghai, China
· Geen 2001 dividend voor gewone aandeelhouders voorgesteld
Rotterdam, 28 februari 2002

Koninklijke Vopak N.V. maakt de volgende cijfers over 2001 bekend:


In miljoenen euro's 2001    2000    %
Omzet   5.639,7 4.150,7 35,9
EBITDA 1)   500,9   452,8   10,6
EBIT    318,4   313,2   1,7
Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 2)    
4.395,3 
3.774,7 
16,4
CFROI 3)    11,4%   12,0%   -0,6
Winst uit gewone bedrijfsuitoefening 4) 132,1   160,1   -17,5
Winst per aandeel 4)    2,61    3,15    -17,1
Winst per aandeel 5)    0,70    3,15    -77,8


1) EBITDA exclusief overige bedrijfsopbrengsten.
2) Gemiddelde historische aanschafprijs van immateriële en materiële vaste activa, financiële vaste activa, werkkapitaal en goodwill betaald in voorgaande jaren.

3) EBITDA exclusief overige bedrijfsopbrengsten uitgedrukt in een percentage van het gemiddeld geïnvesteerd vermogen, inclusief de historische waarde van de betaalde goodwill en exclusief materiële en financiële vaste activa waarmee geen bedrijfsresultaten worden gegenereerd.

4) Voor afschrijving van goodwill en voor buitengewoon resultaat na belastingen.
5) Na afschrijving van goodwill

Vopak realiseerde in 2001 een nettoresultaat voor afschrijving van goodwill en voor buitengewoon resultaat van EUR 132,1 miljoen (2000: EUR 160,1 miljoen). Desinvesteringen leverden een netto buitengewone bate van EUR 51,0 miljoen op. Daartegenover stond een buitengewone last van EUR 129,4 miljoen. Hierdoor kwam het nettoresultaat voor gewone aandeelhouders (na aftrek van preferent dividend) uit op EUR 35,6 miljoen (2000: EUR 160,1 miljoen). Dit komt neer op een winst per aandeel van EUR 0,70 (2000: EUR 3,15).

De winst per aandeel (voor afschrijving van goodwill en voor buitengewoon resultaat) bedroeg EUR 2,61 (2000: EUR 3,15), terwijl de cashflow uit operationele activiteiten per aandeel uitkwam op EUR 7,87 (2000: EUR 3,61).

Verklaring Bestuursvoorzitter
Gary Pruitt, voorzitter van de Raad van Bestuur:

" 2001 was in velerlei opzicht een bewogen jaar. De wereldwijde teruggang van de economische bedrijvigheid was ook voor Vopak flink voelbaar. Na een goed eerste halfjaar was het negatieve effect ervan, met name in onze chemische-distributieactiviteiten, in toenemende mate merkbaar.

De ervaringen in het afgelopen jaar verduidelijken de noodzaak om ons te concentreren op het verder verbeteren van de basis winstgevendheid van onze kernactiviteiten. Beide kernactiviteiten, tankopslag en chemische distributie, zijn in hun eigen markt en onafhankelijk van elkaar marktleider. Wij constateren dat zij gemeenschappelijke kenmerken vertonen voor wat betreft productkennis en deskundigheid in de dienstverlening aan klanten en toeleveranciers in de olie- en chemie-industrie. De verwachte synergieën tussen de beide kernactiviteiten binnen de value chain zijn beperkt gebleken, gezien de verschillen die zij vertonen voor wat betreft manier van zaken doen, de economische karakteristieken en het algemene business model van elk van deze twee kernactiviteiten.

Wij gaan daarom onverminderd voort met:

* het verbeteren van de operationele winstgevendheid;
* het verder versterken van elk van de kernactiviteiten;
* het uitbouwen van onze respectievelijke leiderschapsposities in elk van de activiteiten.
Eerder genoemde doelstellingen, zoals strikte kostenbeheersing en vergroting van de efficiency, optimalisatie van ons netwerk van vaste activa, het verkleinen van de belangen in de scheepvaart en het afstoten van niet-kernactiviteiten, blijven daarbij onverkort van kracht.

Vandaag maken wij bekend dat, als onderdeel van een reeks projecten aangekondigd door industriële partners, wij onze logistieke activiteiten in Azië verder zullen uitbreiden door te participeren in een industrial terminal tankopslag project in Shanghai, China. Het project zal samen met een joint venture partner worden uitgevoerd en zal een significante versterking voor ons logistieke netwerk betekenen.

Als gevolg van de verslechterde economische omstandigheden in de tweede helft van 2001 en de eerder aangekondigde eenmalige lasten, zal er dit jaar aan gewone aandeelhouders geen dividendvoorstel worden gedaan. Dit stelt Vopak in staat haar groeidoelstellingen te verwezenlijken en de leiderschapspositie in haar kernactiviteiten verder te versterken om zodoende lange termijn aandeelhouderswaarde te creëren.

Het proces waarbij de Raad van Bestuur de ondernemingsstrategie herbeziet verloopt voorspoedig. In ons streven zo transparant mogelijk te zijn, zullen wij de conclusies hiervan vóór de aandeelhoudersvergadering van 24 april 2002 bekend maken."

Versterking Kernactiviteiten

Logistiek
De wereldwijde infrastructuur van tankopslagterminals en transportdiensten is versterkt met de uitbreiding van het terminalnetwerk in Finland, Singapore, Maleisië, Japan en China. Opslag en transport van chemicaliën, gassen en eetbare oliën in Europa zijn in de loop van het jaar samen met Logistic Services in één organisatie en onder één management samengebracht. De activiteiten op het gebied van Logistic Services zijn versterkt met de overnames van Van Wellen in Antwerpen en A.P.C.S. in Australië en de uitbreiding van activiteiten op het terrein van waste management en treintransportmanagement in de Verenigde Staten. Ten slotte hebben wij ook met ons SHE-beleid goede vooruitgang geboekt. Naast verbetering van de dienstverlening aan onze klanten heeft de versnelde optimalisatie van de bedrijfsprocessen in logistiek circa EUR 22 miljoen aan besparingen opgeleverd. In 2000 bedroegen deze EUR 13 miljoen. De bij elkaar horende bedrijven binnen deze activiteit zijn volledig geïntegreerd en verbeteringsprogramma's die daar op zijn gevolgd maken inmiddels deel uit van de normale bedrijfsprocessen. Het is daarom nauwelijks mogelijk de besparingen naar de fusievoordelen te onderscheiden. Wij zullen dan ook vanaf 2002 deze effecten niet meer apart vermelden.

Chemische Distributie
Met de overname van Ellis & Everard hebben wij de basis van onze chemische-distributieactiviteiten zowel in de Verenigde Staten als in Europa flink verstevigd. De integratie van Ellis & Everard met Vopaks bestaande distributieactiviteiten is volgens plan verlopen. In Noord-Amerika zijn 37 distributiecentra met bestaande faciliteiten geïntegreerd, waarmee Vopak beschikt over een netwerk van 140 distributiecentra, verspreid over heel Noord-Amerika. Hierdoor kunnen Vopak USA en Vopak Canada nu daadwerkelijk een coast-to-coast distributieactiviteit bieden. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn de bestaande activiteiten volgens plan samengevoegd. Hierdoor is in 2001 het kostenniveau met circa EUR 5 miljoen teruggebracht. In 2002 zal de totale besparing naar verwachting op minimaal EUR 17 miljoen uitkomen.

Vooruitzichten 2002
De ontwikkeling van het resultaat in 2002 is sterk afhankelijk van het tempo en de mate waarin het economisch herstel in Noord-Amerika en Europa zal plaatsvinden. Het is dan ook niet mogelijk op dit moment een concrete uitspraak te doen over de hoogte van het te verwachten resultaat in 2002. Na een onbevredigend jaar 2001 zijn wij nu op de goede weg. Kostenbeheersing, verdere operationele verbeteringen en uitbreiding van de dienstverlening zullen de basis van onze beide kernactiviteiten in 2002 verder versterken.

Financiële Kalender
De Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden gehouden op 24 april 2002. De halfjaarcijfers 2002 van Vopak zullen op 12 augustus 2002 voor beurs worden aangekondigd.

Profiel Vopak
Als marktleider biedt Vopak over de hele wereld logistieke en distributiediensten aan de chemische en olie-industrie en aan eindgebruikers van chemicaliën. De organisatie beschikt over een wereldwijd logistiek netwerk van tankopslag bedrijven, tankers en tankcontainers en een Noord - Amerikaans en Europees netwerk van distributiecentra. Vopak: de schakel tussen producent en eindgebruiker van chemicaliën en olieproducten.

Voor nadere informatie:
Koninklijke Vopak N.V.

Corporate Communication Investor Relations: Michiel van Ravenstein Bart van Dam Tel. : 010 4002777 Tel. : 010 4002716

E-mail : corporate.communication@vopak.com
Website : www.vopak.com

Beschikbare Bijlagen:

1. Toelichting op resultatenontwikkeling 2001

2. Kerncijfers

3. Overzicht EBITDA per halfjaar

4. Geconsolideerde winst- en verliesrekening

5. Geconsolideerde balans per 31 december

6. Geconsolideerd kasstroomoverzicht



De persconferentie betreffende de jaarcijfers is via Vopaks website (www.vopak.com) vandaag, 28 februari 2002, om 10.00 uur lokale tijd rechtstreeks te volgen. De presentatie is vanaf 09.45 uur op Vopaks website (www. vopak.com) beschikbaar.

Einde persbericht Jaarcijfers 2001 Vopak