Korps: Friesland, plaats: Friesland 28-02-2002
Politieberichten van 27/2 (13.00 uur) t/m 28/2 (07.00 uur)

Fryske diken: aankondiging controles
De radarcontroleurs van het bureau verkeershandhaving controleren maandag 4 maart op de N359 van Workum naar Tjerkwerd. Woensdag 6 maart vinden controles plaats op de N910 naar Dokkum, afslag Westergeest. Vrijdag 8 maart wordt gecontroleerd op snelheid op de N364 richting Sneek. Verder wordt deze week op de andere items van Fryske Diken gecontroleerd: helm, gordel, rood licht en alcohol.

Leeuwarden: inbraak horecagelegenheid
Woensdag tussen 01.30 en 07.30 uur werd ingebroken in een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier. Hoe men is binnengekomen, is niet duidelijk. Voorbijgangers zagen de nooduitgang openstaan en waarschuwden de eigenaar. Uit het kantoor werd een geldkistje met geld weggenomen. Een medewerkster, een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Dokkum: aanrijding met drank
Woensdag omstreeks 13.20 uur vond op het Achterom een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto kwam uit de richting Altenastreek en sloeg op het Achterom linksaf en reed tegen een in de berm staande boom. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Dokkum, bleek dronken achter het stuur te zitten. Aan het bureau blies de man 1195 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 14 uren. Tevens bleek dat hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had, die liep tot 5 maart 2002 en dat zijn rijbewijs op 1 november 2001 ongeldig was verklaard. Ook bleek dat de auto niet meer verzekerd was. Voor al deze overtredingen werd tevens proces-verbaal opgemaakt. De auto werd in beslag genomen.

Sneek: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 12.20 uur werden twee inwoners van Sneek, 20 en 52 jaar, aangehouden ter zake poging winkeldiefstal. De beide verdachten trachten bij een juwelier aan de Oosterdijk een tweetal horloges weg te nemen. Toen de verdachten in de gaten kregen dat zij waren betrapt, lieten zij de reeds weggenomen horloges in de winkel achter en verlieten daarop de winkel. De jongste kon in de winkel worden aangehouden, terwijl de andere even later op straat werd aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het bureau. De juwelier, een 36-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan. Tegen de beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Lemmer: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 14.40 uur werd een 15-jarige inwoner van Oosterzee aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachte had bij en supermarkt aan de Tramweg twee pakken cd-roms gestolen. Toen hij door het winkelpersoneel werd aangehouden, probeerde hij te ontsnappen. Een politieman in burger, die toevallig in de winkel was, hield hierop de verdachte aan. Een medewerker van de winkel, een 38-jarige inwoner van Idskenhuizen, deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de jongeman werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Breezanddijk: snelheid
Woensdag omstreeks 15.30 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto bekeurd, ter zake overschrijding van de maximumsnelheid. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Nieuwehorne, reed met een snelheid van 171 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 was toegestaan. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Heerenveen: snelheid
Woensdag omstreeks 13.35 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake overschrijding van de maximumsnelheid. De bestuurder, een 40-jarige inwoner van Den Ham, reed met een snelheid van 186 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sneek: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 16.55 uur werd bij een supermarkt aan het Sint Antoniusplein een winkeldiefstal gepleegd. Een 41-jarige inwoner van Sneek nam een blikje bier en een stuk kaas weg. De verdachte werd door het personeel betrapt en aangehouden. Toen de verdachte werd aangehouden en werd overgebracht naar het kantoor, gedroeg hij zich agressief. De verdachte begon te dreigen en wilde gaan slaan. De inmiddels gewaarschuwde politie nam de verdachte over en hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. De weggenomen goederen bleven in de winkel achter. Een medewerker van de winkel, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is de man weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: mishandeling
Woensdag omstreeks 18.00 uur vond op het winkelplein aan de Franklinstraat een mishandeling plaats. Een 46-jarige inwoner van Leeuwarden werd voor de winkel van Praxis geslagen en geschopt door een 30-jarige inwoner van Sint Annaparochie. De Leeuwarder kwam hierbij ten val. Bij deze mishandeling liep de man verwondingen op aan zijn hoofd (gezwollen lip), een pijnlijke rug en pijn aan zijn rechter onderbeen. Het slachtoffer werd ter plaatse door het ambulancepersoneel onderzocht en behandeld. Na de mishandeling ging de verdachte er vandoor. Het slachtoffer deed aangifte. Het slachtoffer en de verdachte kwamen elkaar bij toeval tegen. Zonder enige aanleiding begon de verdachte het slachtoffer te slaan. De twee kennen elkaar en hebben in het verleden een geschil gehad over de huur van een woning en waarschijnlijk heeft de mishandeling hiermee te maken. De verdachte moet nog worden gehoord.

Heerenveen: keukenbrandje
Woensdag omstreeks 15.15 uur werd brand gemeld in een woning aan de Rozenstraat. Ter plaatse bleek dat de brand in de keuken was ontstaan in een stekkerdoos, die op het aanrecht lag. De oorzaak van de brand bleek kortsluiting te zijn. De brandweer heeft het vuurtje geblust. De bewoner, een 25-jarige man, was op het moment van de brand niet thuis. Een buurman, een 22-jarige Heerenvener, zag rook uit de brievenbus komen en waarschuwde de brandweer. De schade aan de keuken bleef beperkt.

Drachten: gekantelde vrachwagen
Woensdag omstreeks 18.55 uur werd op de kruising Noorderhogeweg Tussendiepen een vrachtwagencombinatie aangetroffen, die was gekanteld. De chauffeur, een 48-jarige inwoner van Joure, raakte niet gewond. De vrachtwagencombinatie was eigendom van een bedrijf uit Heerenveen. Door een verkeerde belading, ongeveer een meter piepschuim lag onderin met daarboven op zwaar bouwafval, was de vrachtwagen topzwaar geworden en in een bocht van de weg gekanteld. In zijn val werd een lantaarnpaal meegenomen. Uit de tank lekte dieselolie. Door de gemeente werden direct maatregelen genomen. De vrachtwagencombinatie werd door een twee kranen weer rechtop gezet. Gedurende deze takelwerkzaamheden werd het verkeer omgeleid. Na 22.00 uur was alles weer normaal

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.00 uur werd op de Groningerstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Broeksterwoude, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 435 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Donderdag omstreeks 01.40 uur werd op het Zaailand een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 280 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Harlingen: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.30 uur werd op de Zuiderhaven een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 400 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg en rijverbod voor 3 uren.

Leeuwarden: vernieling
Donderdag tussen 03.10 en 03.15 uur werden van een politieauto de linker voor- en achterband lek gestoken en het stopbord aan de achterzijde van de auto vernielt. De politieauto stond geparkeerd op het Hofplein bij het politiebureau. Door getuigen werden drie jongens bij de politieauto gezien. Een onderzoek in de omgeving had geen resultaat.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272