Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Nieuwegein, Hengelo, 28 februari 2002

Park vanaf het begin geheel ingericht; diensten voor gebruikers

Hengelo en Amstelland in PPS voor
nieuwe generatie bedrijvenparken

Projectontwikkelaar Amstelland en de gemeente Hengelo hebben een publiek-private samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de gronduitgifte en ontwikkeling van Westermaat Campus, een bedrijvenpark aan de A1 in Hengelo. De grondexploitatie is zo opgezet dat het park bij de start al de uitstraling heeft van een karakteristiek Twents landschap en voorzien is van alle infrastructuur. Om het park mooi te houden participeren de toekomstige gebruikers, de gemeente en Amstelland in een beheerformule. Dit 'parkmanagement' biedt hen tevens voordelen van gezamenlijke inkoop van diensten als beveiliging en afvalverwerking, wat kan worden uitgebreid tot zaken als facility management, bedrijfsfitness of kinderopvang. De totale investering in gronden en gebouwen wordt geraamd op ¤ 200 miljoen.

Westermaat Campus omvat 27 hectare, waarvan 20 hectare wordt uitgegeven en 10 hectare wordt bebouwd. 40 procent van het park bestaat uit natuur. Naar verwachting zullen er 2000 mensen komen te werken in middelgrote bedrijfs- en kantoorgebouwen met een totale oppervlakte van meer dan 150.000 m2. Er is ruimte voor 2000 (deels inpandige) parkeerplaatsen. Op het goed bereikbare Westermaat Campus wordt ruimte geboden aan vernieuwende bedrijvigheid: kennisintensieve of initiërende industrie, toeleverende groothandel, aanverwante call centers en zakelijke dienstverlening. De ontwikkeling van maximaal 80 procent van de kavels is in handen van Amstelland Ontwikkeling Vastgoed, dat hiervoor samenwerkt met Dura Vermeer en Droste Vastgoed. Op de overige kavels kunnen bedrijven zelf gebouwen realiseren.

Parkinrichting verwerkt in grondexploitatie
Wie zich op Westermaat Campus vestigt, hoeft nooit 'in de rotzooi te zitten' of te wachten totdat het park af is. Het park is van meet af aan volledig ingericht met alle infrastructuur, bosschages en waterpartijen. Het vormt een Twents coulissenlandschap met verhoogde es. Bedrijven vestigen zich er als op een campus, eigen erfafscheidingen zijn taboe. De kosten van de parkinrichting zijn verwerkt in de grondexploitatie. De gemeente Hengelo en Amstelland Ontwikkeling Grondbedrijf participeren elk voor 50 procent in de Grondexploitatiemaatschappij Campus CV/BV.

Collectieve beheerformule
Waar op traditionele bedrijventerreinen elk bedrijf zijn eigen facilitaire zaken regelt, nemen bedrijven op Westermaat Campus deel aan een gezamenlijke beheerformule. De centrale parkmanagementorganisatie regelt beveiliging, groenonderhoud, bewegwijzering, vervoersmanagement en afvalinzameling. Daarnaast worden naar behoefte van de gebruikers aanvullende diensten aangeboden. Hierbij kan gedacht worden aan kinderopvang, vergader-faciliteiten, receptie- en boodschappenservice, maar ook gebouwbeveiliging of gevelonderhoud. Gezamenlijke inkoop van diensten kan een kostenbesparing tot 30 procent opleveren. Amstelland Ontwikkeling Vastgoed beschikt voor parkmanagement over een joint venture met vastgoedbeheerder WPM Groep, die het management voert over kantoren- en bedrijvenparken in Nederland.

Vernieuwende eigendomssituatie
Om de kwaliteit van het park te waarborgen en de parkmanagement-formule voor de lange termijn zeker te stellen is een nieuwe eigendomssituatie ontworpen. De grond onder alle gebouwen, parkeerplaatsen en particuliere wegen wordt privé-eigendom. De overige buitenruimte (met uitzondering van de publieke infrastructuur) wordt gemeenschappelijk eigendom. Beide eigendomsdelen blijven gewoon verhandelbaar. Elke koper wordt bij aankoop van de grond lid van de Coöperatie Westermaat Campus UA. Deze coöperatie behartigt de belangen van al haar leden en treedt op als opdrachtgever van de dienstenleveranciers. Gedurende de uitgifte heeft de Grondexploitatiemaatschappij Campus CV/BV zitting in de coöperatie. De coöperatie besteedt de bijbehorende managementtaak uit aan een Parkexploitatiemaatschappij (PEM) Campus BV. Het parkmanagement kan de contractrelatie tussen de coöperatie en dienstenleveranciers tot stand brengen en deze verder begeleiden, of treedt zelf op als dienstenleverancier.

De inrichting van het park en de architectuur van de gebouwen geschiedt aan de hand van een beeldkwaliteitsplan van architect Hans ter Beek van het Bureau ONB te Utrecht. Westermaat Campus wordt duurzaam gebouwd en kent een intensief ruimte gebruik, waardoor veel open terrein ontstaat.

Amstelland Ontwikkeling Vastgoed, gevestigd in Nieuwegein, geeft vorm en inhoud aan werk- en winkelomgevingen door heel Nederland. Amstelland Ontwikkeling Vastgoed BV en Amstelland Ontwikkeling Grondbedrijf BV behoren tot het beursgenoteerde Amstelland NV.

Noot voor de redactie,