Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MIN EZ:convenant benchmarking energie-efficiency

Ministerie van Economische Zaken
Onderwerp:persbericht
Datum: 28-02-2002

CONVENANT BENCHMARKING ENERGIE-EFFICIENCY LEIDT TOT FORSE CO2-REDUCTIE

De energie-intensieve bedrijven die meedoen aan het Convenant Benchmarking energie-efficiency zullen in 2012 ruim 82.000 TJ aan energie besparen. Die besparing komt overeen met circa 5,7 miljoen ton minder CO2-uitstoot in het jaar 2012. Dat blijkt uit een rapportage over het convenant die de heer Blankert, voorzitter van de commissie Benchmarking, vandaag heeft overhandigd aan minister Jorritsma van Economische Zaken en aan minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. De inschatting kan worden gemaakt op basis van de energieplannen die de bedrijven die deelnemen aan het convenant tot nu toe hebben ingeleverd. Hiermee levert de energie-intensieve industrie een forse bijdrage aan de reductie van de CO2-emissies en voldoet ruimschoots aan de verwachtingen.

Ook bedrijven uit de elektriciteitssector nemen deel aan het convenant. Er zijn echter onvoldoende gegevens beschikbaar om voor deze sector nu al een inschatting te kunnen maken van de verwachte besparing.

Convenant Benchmarking
Op 6 juli 1999 sloot de Nederlandse overheid een overeenkomst met de industrie: het Convenant Benchmarking energie-efficiency. Daarin heeft de energie-intensieve industrie toegezegd uiterlijk in 2012 tot de wereldtop te behoren op het gebied van energie-efficiency. In ruil daarvoor zal de overheid de ondernemingen geen extra nationale maatregelen opleggen gericht op energiebesparing of CO2-reductie.

Uit de rapportage die de heer Blankert vandaag overhandigde blijkt dat het convenant bij de industrie goed is aangeslagen. 84% van alle bedrijven die in aanmerking kwamen om mee te doen aan het convenant zijn toegetreden. Als naar het energiegebruik wordt gekeken is dit zelfs 96%. Het vaststellen van de wereldtop en het opstellen van de energie-efficiencyplannen heeft veel meer tijd ingenomen dan voorzien. Inmiddels zijn er meer dan 100 plannen binnen, die ruim 80% van het industriële energiegebruik dat onder het convenant valt, dekken. Uit die plannen blijkt dat de Nederlandse industrie op efficiencygebied gemiddeld al tot de beste 10% van de wereld behoort en zich bovendien steeds verder verbetert.

Meer informatie
De rapportage over het convenant is te vinden
op: www.benchmarking-energie.nl
Of kan aangevraagd worden bij:
De Commissie Benchmarking (ALP C/464 )
Postbus 20101
2500 EC DEN HAAG

Secretariaat Benchmarking
Telefoon: 070 - 379 62 72
Fax: 070 - 379 65 02

28 feb 02 09:50