Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Groei consumptie minder hoog

De binnenlandse individuele consumptie in 2001 is 1,8% groter dan een jaar eerder. Dit is een halvering van de volumetoename die over 2000 werd gemeten, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Op kwartaalbasis lopen de groeicijfers binnen het jaar 2001 niet ver uiteen. De vertraging van de consumptiegroei manifesteerde zich al direct aan het begin van het jaar. Vooral de ontwikkeling van de bestedingen aan duurzame goederen in 2001 valt op. Het volume is bij deze consumptiecategorie in 2001 nagenoeg gelijk aan dat in 2000. Deze stagnatie in 2001 volgt op enkele jaren met groeicijfers tussen de vijf en tien procent.

Uitgaven aan duurzame goederen en voeding stagneren Zowel bij de bestedingen aan voeding als bij de aankopen van duurzame goederen is het volume in 2001 iets kleiner dan een jaar eerder. Aan voedings- en genotmiddelen is in volume 0,3% minder uitgegeven. Met een volumedaling van 0,1% liggen de uitgaven aan duurzame goederen vrijwel op hetzelfde niveau als in 2000. De ontwikkeling van de autoverkoop aan particulieren is in 2001 fors negatief. Ook aan huishoudelijke artikelen is in volume minder besteed. Hiertegenover staat een groei van de bestedingen aan onder meer kleding en consumentenelectronica.
Aan alle goederen tezamen is, geschoond voor prijsveranderingen, 0,6% meer besteed. Aan diensten is in 2001 voor 2,7% meer geconsumeerd. De sterkste stijging komt voor rekening van de bestedingen aan vervoer en communicatie. Ook aan medische en zorgdiensten is fors meer uitgegeven. Bij de horecadiensten en de financiële en zakelijke diensten is het volume van de bestedingen daarentegen kleiner dan een jaar eerder.

Geen terugval in vierde kwartaal
In tegenstelling tot andere conjunctuurindicatoren geeft de consumptiegroei in het laatste kwartaal van 2001 geen terugval te zien. In het vierde kwartaal van 2001 is het volume bij alle consumptiecategorieën groter dan in het laatste kwartaal een jaar eerder. Aan goederen is in het vierde kwartaal 1,7% meer uitgegeven dan in dezelfde periode een jaar eerder. Aan diensten is voor 2,0% meer geconsumeerd. In de laatste maanden van 2000 anticipeerden consumenten met name bij de aankoop van duurzame goederen op de verhoging van het hoge BTW-tarief per 1-1-2001. Zo werden bijvoorbeeld nieuwe personenauto's versneld aangekocht. Dit maakt het niveau van de bestedingen in het vierde kwartaal van 2000, waarmee vergeleken wordt, relatief hoog.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met mw. K. van der Ven, tel. (070) 337 48 66.

Overige informatie en tabel kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

Technische toelichting
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode van voorgaand jaar. De ontwikkelingen (volumemutaties) zijn voor prijs-veranderingen gecorrigeerd. Weersomstandigheden en de samenstelling van de koopdagen kunnen van invloed zijn op de uitkomsten van de maandcijfers. Zo wordt op een vrijdag of zaterdag meer uitgegeven dan op een maandag of dinsdag. Voor deze effecten is niet gecorrigeerd.
Deze macro-economische consumptiecijfers sluiten aan op de uitkomsten van de Nationale rekeningen 2000 en de bijbehorende Kwartaalrekeningen.
De uitkomsten voldoen aan de internationale richtlijnen voor het samenstellen van Nationale rekeningen (ESR'95). Het persbericht beschrijft de ontwikkeling van de binnenlandse werkelijke individuele consumptie. Dit begrip omvat alle bestedingen die rechtstreeks ten goede komen aan individuele consumenten, ongeacht of deze daarvoor zelf betalen of dat de overheid of een derde (b.v. een verzekeraar) dit doet. Het gaat om de uitgaven op Nederlands grondgebied: dus ook de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland. De uitgaven van Nederlandse ingezetenen in het buitenland zijn niet in dit cijfer opgenomen. De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn verdeeld in vier hoofdcategorieën.
Het in de tabel opgenomen begrip 'nationale consumptie' bevat in tegenstelling tot de term 'binnenlandse consumptie' wel de bestedingen van Nederlandse ingezetenen in het buitenland, maar niet de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland.

28 feb 02 09:31