VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: Nederlandse industrie in wereldtop klimaataanpak

Den Haag, 28 februari 2002 . De Nederlandse energie-intensieve industrie klasseert zich in rap tempo voor een wereldtoppositie in energiebesparing en energie-efficiency. De daarmee samenhangende reductie van 5,7 miljoen ton CO2 in 2012 is aanmerkelijk meer dan vooraf verwacht werd. Dit blijkt uit de resultaten van het convenant benchmarking die Hans Blankert, Voorzitter van de Commissie Benchmarking, vanochtend heeft aangeboden aan de Ministers Jorritsma en Pronk. De Commissie Benchmarking is een gemengde commissie van overheid en bedrijfsleven. Ondernemersorganisatie VNO-NCW is zeer tevreden over deze uitkomsten.

VNO-NCW wijst erop dat deze resultaten niet zomaar uit de lucht komen vallen. 'De bedrijven zullen door moeten gaan met innovatie en het treffen van kostbare investeringen om deze omvangrijke energiebesparing te realiseren'. Het gaat daarbij naar schatting om vele honderden miljoenen euro's die niet of nauwelijks in de prijzen van de producten kunnen worden doorberekend.

VNO-NCW concludeert dat opnieuw is aangetoond dat convenanten werken en dat bedrijven hun afspraken nakomen. Het succes van het convenant benchmarking energie-efficiency bewijst dat een convenant dat gebaseerd is op een prestatienorm beter werkt dan een energieheffing. Zo'n heffing zet bedrijven alleen maar op achterstand ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten en onttrekt financiële middelen aan de bedrijven die nodig zijn om energiebesparende investeringen te doen.

VNO-NCW rekent er tot slot op dat na het succes van dit convenant de discussie over de ecotax voor grootverbruikers zal verstommen.

28 feb 02 09:44