KWALITEITSCENTRUM EXAMINERING

Nieuw onafhankelijk kwaliteitscentrum examinering mbo

Vandaag heeft Minister Hermans het businessplan voor KwaliteitsCentrum Examinering(KCE) ontvangen uit handen van de heer Deetman, voorzitter van het Bestuur KCE. Dit businessplan beschrijft onder meer de werkwijze en inrichting van het kwaliteitscentrum.

Eén onafhankelijke instantie (KCE) gaat zich voortaan bezighouden met de borging van de kwaliteit van de examinering in het middelbaar beroepsonderwijs. Nog dit jaar stelt KCE daartoe landelijke standaarden op voor examens en examinering. Vanaf 1 augustus 2003 gaat KCE toetsen of onderwijs- en exameninstellingen aan deze standaarden voldoen.
Daarnaast is nieuw dat een onderwijsinstelling het recht op examinering (per kwalificatie) kan worden ontnomen. Wanneer KCE tijdens toetsing van een onderwijsinstelling constateert dat de kwaliteit van de examinering van een bepaalde kwalificatie te wensen overlaat, doet zij hiervan melding aan de minister. Een wijziging van de WEB geeft de minister een sanctiemogelijkheid: hij kan het recht op examinering van een onderwijsinstelling intrekken. In dat geval is de onderwijsinstelling verplicht de examinering voor de betreffende kwalificatie uit te besteden.

Met het instellen van KCE heeft Minister Hermans de voorstellen uit het advies van de Stuurgroep Examinering mbo overgenomen. Deze Stuurgroep, onder voorzitterschap van Deetman, werd ingesteld nadat de Onderwijsinspectie constateerde dat de kwaliteit van de examens in het middelbaar beroepsonderwijs verbetering behoeft.

De betrokken partijen, Bve Raad , Colo en Paepon nemen met de inrichting van KCE de verantwoordelijkheid om via zelfregulering het maatschappelijk vertrouwen in de kwaliteit van de examens in het middelbaar beroepsonderwijs te versterken.
Cap Gemini Ernst & Young heeft het businessplan in opdracht van deze partijen opgesteld.

28 feb 02 10:00