Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid

Actualiteit

Conjunctuurmeting bouwnijverheid januari 2002


---

Daling orderportefeuille in de grond- water- en wegenbouw

De omvang van de orderportefeuille in de grond-, water- en wegenbouw is in de eerste maand van 2002 met 10 % gedaald tot 5,5 maanden. In beide subsectoren van de gww was sprake van een daling. In de wegenbouw bleef de daling beperkt tot 7,5%. In de grond- en waterbouw was de daling aanzienlijk groter: 15 %. Uit figuur 2 blijkt, dat de omvang van de orderportefeuille in de gww in januari 2002 aanzienlijk lager is dan in het laatste kwartaal van 2001 maar nog wel hoger is dan in het eerste half jaar van 2001.
In de burgerlijke en utiliteitsbouw steeg de omvang van de orderportefeuille in januari 2002 licht tot 8,4 maanden. Deze stijging kwam tot stand door een stijging bij de utiliteitsbouw met 8 % en een daling bij de woningbouw met 3 %. Uit figuur 1 blijkt, dat de omvang van de orderportefeuille in de b&u na november 2001 weer een stijgende lijn heeft ingezet maar nog onder het niveau van het tweede en derde kwartaal van 2001 ligt.

Januari 2002 startte met een korte vorstperiode, die gevolgd werd door veel regenval. Vooral de gww ondervond hier de gevolgen van: In januari 2002 ondervond 4 op de 10 gww-bedrijven stagnatie in de voortgang van de werkzaamheden als gevolg van de slechte weersomstandigheden. In de wegenbouw gold dit zelfs voor de helft van de bedrijven. Het wekt dan ook geen verbazing dat het oordeel over de voortgang van de werkzaamheden in januari 2002 voor meer dan de helft van de bedrijven in de gww negatief is.
In de b&u ondervond in januari 2002 ruim een op de 6 bedrijven stagnatie als gevolg van de slechte weersomstandigheden en was een op de 5 bedrijven negatief over de voortgang van de werkzaamheden.

Hoewel in beide sectoren de omvang van de orderportefeuille januari 2002 groter is dan januari 2001 beoordelen minder bedrijven het onderhanden werk als groot en meer bedrijven als klein. Vooral in de gww is dat het geval. Ook is het percentage bouwbedrijven, dat stagnatie in de voortgang meldt als gevolg van gebrek aan orders met 8 procent veel hoger dan een jaar geleden, toen het slechts 2 procent bedroeg.
In januari 2002 is het aantal bedrijven, dat verwacht in de komende maanden in personeelsomvang te stijgen wel groter dan het aantal dat verwacht te krimpen
Ten opzichte van een jaar geleden verwachten eind januari 2002 minder bouwbedrijven stijging van de afzetprijzen. In de b&u verwacht nu iets minder dan de helft van de bedrijven stijging van de afzetprijzen tegen twee derde een jaar geleden. Opvallend is het dat ruim een op de 6 bedrijven in de gww in januari 2002 een daling van de afzetprijzen verwacht. Iets meer dan 30 procent van de gww-bedrijven verwacht een stijging van de afzetprijzen tegen iets minder dan 40 procent een jaar geleden.

Deze gegevens blijken uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van januari2002 van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ruim 400 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.

Tabellen

Zie het origineel http://www.eib.nl/ShowActualiteit.cfm?ID=104 .