NFO TRENDBOX BV

Ook consument verwacht verlaging van energieprijs

Ook consument verwacht verlaging van energieprijs

Evenals Annemarie Jorritsma denkt ook de consument dat stroom in 2003 goedkoper zal zijn. Jorritsma voorspelt dat de stroomprijzen door de liberalisatie van de energiemarkt volgend jaar zullen dalen (Volkskrant 27-2-2002). Want als de voortekenen niet bedriegen zal ook de gewone consument misschien al vanaf 2003 in plaats van 2004 zelf kunnen beslissen door wie men kachel en licht wil laten branden. Uit onderzoek van NFO Trendbox blijkt dat de Nederlander over het algemeen positief staat tegenover het vrijgeven van de energiemarkt. Volgens 60% van de Nederlanders komt een vrije energiemarkt de prijs, kwaliteit en service die energieleveranciers bieden ten goede.

Nu al is eenderde van de Nederlandse huishoudens van mening dat de verschillende leveranciers van energie, hoewel ze dezelfde kwaliteit leveren, verschillen in prijs. Verder blijkt dat aan het imago van de energiebranche nog wel het een en ander kan worden bijgeschaafd. Volgens meer dan de helft van de Nederlanders houden de energiebedrijven zich in Nederland namelijk meer bezig met hun eigen 'techniek' dan met 'mensen'. Ook wordt volgens 45% van de huishoudens door de energiebedrijven in Nederland onvoldoende gebruik gemaakt van de mogelijkheden energie te halen uit bronnen die schoon zijn en nooit opraken.

Tenslotte is er gevraagd wat men zal doen wanneer het moment van kiezen daar is? Bijna de helft zegt waarschijnlijk trouw te blijven aan zijn of haar huidige energieleverancier en één op de vijf zegt dit zelfs al zeker te weten. Maar wat als niet alles hetzelfde blijft, en de energiebedrijven ten opzichte van elkaar sterk gaan differentiëren? Het bieden van 100% groene stroom is voor veel Nederlanders (60%) een reden over te stappen op deze milieuvriendelijke leverancier. En voor een betere service is ook meer dan de helft van de Nederlanders mogelijk bereid over te stappen op een andere aanbieder van energie. Als maar de helft van die groep zijn attitude in gedrag zou omzetten, zou dat toch leiden tot forse verschuivingen in deze nu nog zo statische markt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

NFO Trendbox
Maaike Caarels
e-mail: maaike.caarels@nfoeurope.com
telefoon: 020 - 669 44 14

Of een bezoek brengen aan onze site; www.trenbox.nl

28 feb 02 09:57