Leefbaar Nederland

Speciaal bericht aan de leden & belangstellenden

CONGRES STELT KANDIDATENLIJST VAST EN NIEMAND ANDERS !

In enkele districten is wat onrust ontstaan over de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamer. Dat lijkt het bestuur niet nodig en we leggen graag nog eens uit waarom niet.


1. De districtsvergaderingen hebben vergaderd over de kandidatenlijst in hun district. Dat is gebeurd na zorgvuldige voorbereiding en het bestuur heeft waardering en complimenten voor dit vele en goede werk.
2. Volgens de door het congres opgestelde reglementen mag het partijbestuur een eigen voordracht opstellen. Het partijbestuur moet er voor waken dat een niet te kleine groep bepaalt wie er in de kamer komen. De bedoeling was dat juist zoveel mogelijk mensen dat zouden uitmaken. Bovendien moet het partijbestuur ervoor zorgen dat de totale lijst voldoende kwaliteiten heeft voor de diverse beleidsgebieden, dat de toekomstige fractie een goede eenheid gaat vormen en dat het geheel er niet gaat uitzien als een groep oude, grijze mannen zoals we zo vaak in de pers worden afgeschilderd. De districten die alleen hun eigen lijst behandelen, hebben dat totaalbeeld niet.
3. Het bestuur heeft steeds verklaard dat het aantal voor te stellen wijzigingen beperkt zou zijn.
4. Tot nu toe hebben bestuur, leden en congres steeds in goed overleg en niet als een ruzie makende club de besluiten genomen. Nu het om "de baantjes" gaat roepen wij iedereen op dat op dezelfde waardige wijze te blijven doen. Is er verschil van mening dan leggen wij dat op een zakelijke wijze aan de leden (het congres) voor.
BESTUURSVOORSTELLEN

Het bestuur heeft op zaterdag 23 februari gesproken met de districtsvertegenwoordigers. Daar zijn de volgende punten besproken:


1. Het terecht bestaande beeld van een grijze oude mannenclub moet indien mogelijk gewijzigd worden. Er zijn in totaal weinig vrouwen op de kandidatenlijsten, er staat er slechts 1 bij de eerste twaalf. Terwijl er wel goede vrouwelijke kandidaten zijn. Wij vragen de districten met ons mee te denken hoe we dit kunnen veranderen.
2. Vanuit het bestuur is de suggestie gedaan twee van de vrouwelijke kandidaten een horizontale plaats op de districtslijsten te geven. Zij zouden op die manier landelijk een eigen campagne kunnen gaan voeren. De districten vonden dat een goed idee en gingen zelfs verder dan het bestuur. Eensgezind is toen het voorstel op tafel gekomen om Rabella de Faria (zwarte zakenvrouw 2001) overal op plaats vijf te zetten en de jonge Rozenburgse wethouder Lenneke van Brakel idem op zeven. Op lijsten waar ze hoger staan behouden ze uiteraard die hogere plek.
3. Omdat feitelijk alleen de plek na de lijsttrekker direct interessant is en eventueel de directe opvolgersplaats, worden andere kandidaten nauwelijks geschaad. Ze zakken weliswaar een of twee plaatsen maar voor de komende vier jaar is dat niet van essentiële betekenis.
4. In het district Amsterdam bestond naar de mening van het bestuur een mogelijkheid een tweede vrouw bij de eerste twaalf te plaatsen. Het betreft Ingrid Hogenbirk, die in samenwerking met Maurice Koopman en Tjerk Westerterp een voortreffelijke uitwerking van een WAO-voorstel voor het partijprogramma heeft gemaakt. Het bestuur was zeer onder de indruk van haar ervaring en capaciteiten die zij naar voren bracht in een lang gesprek met het bestuur. Wij hebben voorgesteld haar op de bovenste plek in Amsterdam te plaatsen, de rest zou dan een plaats opschuiven. De Amsterdamse districtsvertegenwoordiger was niet aanwezig bij de bespreking en had evenmin een vervanger gestuurd. De overige districtbestuurders maakten geen direct bezwaar en konden de redenatie van het bestuur volgen.
5. De als eerste geplaatste David Pinto heeft op zondag nog een gesprek met het bestuur gehad. David Pinto blijkt een voorkeur voor het Europese parlement te hebben. Het bestuur wil hem in zijn streven steunen. Daarmee lijken eventuele problemen opgelost.
6. In het district Haarlem heeft het bestuur prof. Dr. Bert Snel hoger geplaatst, na Jan Nagel. Het bestuur was zeer onder de indruk van deze hoogleraar die een welkome aanvulling is voor een toekomstige fractie op zijn vakgebied. Ook deze wijziging hebben wij besproken in de bijeenkomst met de districtsbestuurders. De vertegenwoordiger van het district Haarlem volgde eveneens de bestuursargumentatie.
7. Een echt knelpunt is het district Groningen. Het bestuur heeft in het overleg met de districtsbestuurders gezegd in Groningen als enige district een kandidaat van buiten het district te willen plaatsen. Het gaat om Marten Bierman, Eerste Kamerlid met tal van verdiensten en in elk geval de enige kandidaat die recente parlementaire ervaring heeft. De vertegenwoordigers van met name de noordelijke districten maakten bezwaar tegen deze gedachte en wilden de Groningse kandidatenlijst in tact houden. Ook andere vertegenwoordigers deelden die opvatting. In de na de bijeenkomst gehouden bestuursvergadering heeft het bestuur na lange discussie toch de voorkeur gegeven aan Marten Bierman omdat zijn parlementaire inbreng voor de Leefbaar Nederlandfractie als onmisbaar wordt beschouwd. Ook als Waddenkenner vinden wij hem bij Groningen passen. De argumenten van het bestuur, zo blijkt nu, overtuigen niet iedereen. Een aantal districtsvertegenwoordigers wil toch de districtsvoordracht in tact houden.
8. Het bestuur stelt voor dat de argumenten voor beide lijsten aan het congres worden voorgelegd. Het congres moet dan in alle vrijheid en redelijkheid zijn keuze doen.
9. Wij vragen nogmaals iedereen de discussie op een volwassen en waardige wijze te voeren.
10. Districtsvertegenwoordigers en partijbestuur hebben met elkaar gemeen dat het iedereen gaat om de best mogelijke lijst voor Leefbaar Nederland. En daar gaat het congres over en niemand anders. We wachten de discussie af en hebben er vertrouwen in dat we die samen op een goede manier zullen voeren.
Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur,
Jan Nagel
(voorzitter)