STE

STE wordt Autoriteit Financiële Markten

Persbericht

STE wordt Autoriteit Financiële Markten

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) is per 1 maart a.s. de Autoriteit Financiële Markten (Autoriteit-FM). Deze wijziging vloeit voort uit de nota 'Herziening van het toezicht op de financiële marktsector' van het Ministerie van Financiën: de sectorale indeling van het toezicht maakt plaats voor een functionele indeling in prudentieel en gedragstoezicht. De Autoriteit-FM is vanaf 1 maart as. gedragstoezichthouder op de financiële markten. Dat toezicht heeft als doel het bevorderen van een ordelijk en
transparant marktproces, zuivere verhoudingen tussen marktpartijen en in dat verband bescherming van de consument. Omdat dit gedragstoezicht een breder werkterrein omvat dan het effectenverkeer verandert de STE haar naam in Autoriteit Financiële Markten.

De verdere ontwikkeling van de Autoriteit-FM tot gedragstoezichthouder gaat in stappen. De eerste stappen zijn het toezicht houden op de invoering van de Financiële Bijsluiter en het toezicht houden op de naleving van de Wet consumentenkrediet (nu nog een taak van De Nederlandsche Bank, DNB). Volgende stappen zijn aanvaarding van het toezicht op beleggingsinstellingen (nu nog taak van DNB) en overdracht van het prudentieel toezicht op effecteninstellingen aan DNB. Die stappen worden per 1 juli van dit jaar gezet. Alle overige taken van de STE zijn gedragstoezichttaken. De uitvoering daarvan wordt dus door de Autoriteit-FM voortgezet.

De komende periode houden we u via mailings, nieuwsbrieven en via onze vernieuwde website www.autoriteit-fm.nl op de hoogte van de veranderingen.