OPTA

Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit Afdeling Interconnectie en bijzondere toegang
T.a.v. dhr. H.R. de Kleijn
Postbus 90420
2509 LK Den Haag

Den Haag, 28 februari 2002

Uw ref: OPTA/IBT/2002/2000027
Onze ref: 5016
Betreft: Reactie van Ben inzake consultatie Interconnecterende huurlijnen

Geachte heer De Kleijn,

Hierbij zend ik u de reactie van Ben op het consultatiedocument Interconnecterende huurlijnen.

Ben heeft kennis genomen van het in het consultatiedocument weergegeven voorlopig oordeel van het college van OPTA omtrent het referentieaanbod van KPN voor interconnecterende huurlijnen. Vanwege de beschikbare resources beperkt Ben zich in haar reactie tot de onderwerpen uit het consultatiedocument die voor haar als aanbieder van een mobiel openbaar telecommunicatie netwerk en -diensten van direct belang zijn. Dit betreft in concreto de vragen 2, 3 en 4 van het consultatiedocument.

Hieronder zal Ben allereerst aangeven welke soort huurlijnen op dit moment worden gebruikt in haar mobiele netwerk. Vervolgens zal Ben kort ingaan op de verhouding tussen het referentieaanbod van KPN voor interconnecterende huurlijnen en het bestaande MTN- aanbod van KPN. Daarna treft u de antwoorden van Ben aan op de vragen 2, 3 en 4 van het consultatiedocument. Afgesloten wordt met een korte reactie op het gezamenlijke standpunt van Colt, Energis en Versatel, zoals verwoord in de hoorzitting naar aanleiding van het consultatiedocument van maandag 25 februari jl.



Pagina 2 van 4

Wat neemt Ben momenteel af?
Ben heeft in april 2001 de overeenkomst met KPN verlengd voor de terbeschikkingstelling van MTN-Transmissieverbindingen, die zijn bestemd voor de koppeling van de basisstations en andere netwerkelementen van Ben's mobiele netwerk (hierna: MTN- aanbod). MTN staat voor Mobile Transmission Network. Het MTN-aanbod is het standaardaanbod van KPN voor transmissiediensten voor mobiele operators. Op grond van het MTN-aanbod worden verbindingen verzorgd tussen Mobile Switching Centres (MSC-MSC), tussen Base Stations Controllers (BSC-BSC), tussen Mobile Switching Centres en Base Stations Controllers (BSC-MSC) en tussen Base Stations Controllers en Base Tranceiver Stations (BSC-BTS). Op grond van het MTN-aanbod neemt Ben twee soorten diensten af: access-diensten waarmee de locaties van Ben worden verbonden met het transmissienetwerk van KPN en diensten die een end-to-end verbinding tot stand brengen tussen de locaties van Ben.

Verhouding referentieaanbod voor interconnecterende huurlijnen en MTN-aanbod Met betrekking tot de verhouding tussen het voorliggende referentieaanbod van KPN voor interconnecterende huurlijnen en het bestaande MTN-aanbod van KPN merkt Ben het volgende op. Het consultatiedocument van OPTA is erop gericht om KPN een wholesale- aanbod voor interconnecterende huurlijnen tot stand te laten brengen. Op basis van een mondelinge toelichting van OPTA op het consultatiedocument is Ben gebleken dat dit wholesale-aanbod los staat van het bestaande (retail) MTN-aanbod. Dit betekent dat de totstandkoming van een wholesale-aanbod voor interconnecterende huurlijnen ertoe zal leiden dat Ben dezelfde transmissiedienst zowel op wholesale- als op retail-niveau kan afnemen en dat KPN's wholesale-aanbod zal concurreren met KPN's retail-aanbod. Vanuit deze achtergrond zal Ben hierna reageren op de vragen 2, 3 en 4 van het consultatiedocument.

Vraag 2. Graag verneemt het college of partijen de in deze paragraaf geschetste behoefte aan halve huurlijnen onderschrijven.
Een halve huurlijn is volgens de definitie van OPTA een `halve standaard huurlijn van de kern van het transmissienetwerk van KPN naar de rand van dit netwerk waar de afnemer die hij wil aansluiten zich bevindt'1. Ben merkt op dat van de overeenkomst die Ben met KPN heeft gesloten voor transmissieverbindingen voor de koppeling van de basisstations en andere netwerkelementen van Ben's mobiele netwerk ook halve huurlijnen onderdeel uitmaken. Het betreft hier de access-dienst op grond waarvan de locaties van Ben worden verbonden met het transmissienetwerk van KPN.

Ben onderschrijft dan ook het standpunt van OPTA (weergegeven op pagina 7 van het consultatiedocument) dat, wanneer KPN in haar referentieaanbod voor interconnecterende


1 Zie randnummers 20 en 26 van het consultatiedocument.



Pagina 3 van 4

huurlijnen de mogelijkheid zou opnemen een halve huurlijn af te nemen, een dergelijke huurlijn voor iedere mogelijke dienst moet kunnen worden gebruikt. Ook ligt het naar de mening van Ben niet in de rede om, zoals OPTA zelf ook aangeeft, KPN's aanbod voor het afnemen van een halve huurlijn te beperken in de zin dat halve huurlijnen alleen mogen worden gebruikt om huurlijnen aan derden te leveren. Op dit laatste punt komt Ben hierna nog terug in de reactie op het standpunt van Colt, Energis en Versatel.

Omdat halve huurlijnen reeds op grond van het MTN-aanbod van KPN aan Ben worden geleverd, is op dit moment in zekere zin aan de vraag van Ben naar halve huurlijnen voldaan. Los daarvan stelt Ben vast dat halve huurlijnen voor mobiele toepassingen in de toekomst onderdeel kunnen uitmaken van een referentieaanbod van KPN voor interconnecterende huurlijnen. In het consultatiedocument heeft OPTA aangegeven dat een dergelijk referentieaanbod zal moeten voldoen aan de de wettelijke verplichtingen van transparantie, non-discriminatie en kostenoriëntatie. Tevens zullen in het referentieaanbod kwaliteitsgaranties worden opgenomen, zo blijkt uit het consultatiedocument. Een referentieaanbod dat op basis van die beginselen is uitgewerkt stelt Ben in staat om op basis van een kosten/baten-analyse een keuze te maken tussen het commercieel beschikbare MTN-aanbod van KPN en het gereguleerde referentieaanbod voor interconnecterende huurlijnen.

Vanuit deze optiek zou bij Ben een `behoefte' bestaan aan de totstandkoming van een referentieaanbod van KPN voor interconnecterende huurlijnen, waarin halve huurlijnen voor mobiele toepassingen zijn opgenomen.

Vraag 3. Graag verneemt het college of partijen onderschrijven dat ook bij het aansluiten van basisstations van ILL's gebruik kan worden gemaakt. Ben verwijst naar het antwoord op vraag 2.

Vraag 4. Graag verneemt het college of partijen de in deze paragraaf uitgevoerde toets aan het wettelijk kader onderschrijven en , zo niet, waarom. Ben kan zich vinden in de door OPTA uitgevoerde toets aan het wettelijk kader.

Reactie op standpunt Colt, Energis en Versatel
Afsluitend wil Ben nog reageren op het standpunt van Colt, Energis en Versatel, zoals verwoord in de hoorzitting naar aanleiding van het consultatiedocument van maandag 25 februari jl. Deze partijen stelden zich in een gezamenlijke reactie op het standpunt dat, kortweg, het referentie-aanbod van KPN niet zou moeten gelden voor de mobiele operators, omdat zij huurlijnen ook bij andere vaste operators dan KPN kunnen inkopen.

Ben kan zich niet vinden in dit standpunt. Het is naar de mening van Ben in strijd met het non-discriminatiebeginsel wanneer het referentieaanbod van KPN voor interconnecterende



Pagina 4 van 4

huurlijnen alleen zou openstaan voor vaste operators en niet tevens voor mobiele operators. Immers, vaste operators gebruiken huurlijnen niet uitsluitend om diensten aan derden te leveren. Evenals mobiele operators zetten zij huurlijnen in voor eigen gebruik, dat wil zeggen het koppelen van eigen netwerkelementen. Ten tweede is het basisprincipe ten aanzien van het gebruik van huurlijnen ­ partijen zijn niet in staat om zelf kostenefficiënt huurlijnen aan te leggen ­ voor beide typen operators gelijk. Zowel vaste als mobiele operators zijn dus aangewezen op het huurlijnen-aanbod van KPN. Om deze redenen is Ben van mening dat het referentieaanbod van KPN voor interconnecterende huurlijnen ook dient te gelden voor mobiele operators.

Ik hoop u op deze voldoende te hebben ingelicht. Indien van de zijde van OPTA nog vragen bestaan betreffende de reactie van Ben dan is Ben vanzelfsprekend te allen tijde bereid tot het geven van een nadere toelichting.

Hoogachtend,

Jochem van den Berg
Regulatory Manager