Ministerie van Algemene Zaken

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht

1 maart 2002




NIEUWE INRICHTING TRÊVESZAAL

De ministerraad vergadert vrijdag 1 maart 2002 voor de eerste keer in de nieuw ingerichte Trêveszaal. In opdracht van het Ministerie van Algemene Zaken en de Rijksgebouwendienst heeft het Amsterdamse architectenbureau Merkx + Girod de vergaderfaciliteiten in de zaal aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Als uitgangspunt gold dat de veranderingen het historische karakter van de zaal niet mochten aantasten. Naast de nieuwe vergadertafel en twee nieuwe kroonluchters zijn bij de herinrichting ook de gordijnen en het tapijt van de zaal vernieuwd. Ook wordt het gebied in de directe omgeving van de Trêveszaal grondig gemoderniseerd.

Meubilering
De vergadertafel is gemaakt van mahoniehout en heeft aan de rand een zwartleren schrijfblad. De tafel biedt plaats aan 24 personen. Elke zitplaats heeft een eigen microfoon en luidspreker, een pennenvakje, memoblaadjes en een display, waarmee een beperkt aantal standaardberichten kunnen worden uitgewisseld met de intendanten. Deze faciliteiten zijn verwerkt in een bedieningspaneel in een schuin opstaande rand van verbronsd messing. Met de ovalen vorm van de tafel is een balans gezocht tussen de beperkte ruimte van de zaal en een optimaal zicht op de andere personen aan de tafel. De tafel biedt ook de mogelijkheid monitoren te plaatsen voor visuele presentaties. De technische infrastructuur van de diverse faciliteiten bevindt zich in een aparte ruimte, waardoor technische problemen verholpen kunnen worden zonder de vergadering te storen. De vergadertafel is demontabel en kan binnen twee uur worden opgebouwd of afgebroken als de Trêveszaal voor andere doeleinden wordt gebruikt. De erkertafel, de werktafel voor de (plaatsvervangend) hoofddirecteur van de RVD en een katheder voor het houden van toespraken zijn in dezelfde stijl als de vergadertafel ontworpen.

Verlichting
De kristallen kroonluchters, geïnspireerd op kroonluchters uit de periode van Lodewijk XIV, zijn speciaal voor de Trêveszaal door Merkx + Girod ontworpen en in de Verenigde Staten vervaardigd. In de kroonluchters zijn spots verwerkt voor de verlichting van de individuele werkplekken aan de vergadertafel. Aan de wanden zijn unieke mondgeblazen wandlampen van zwart glas aangebracht, die zijn gemaakt door Bernard Heesen uit Acquoy (Zuid-Holland). De grote, deels in de vergadertafel verzonken bloemenvazen, zijn door dezelfde glasblazer vervaardigd.

Stoffering
De grijs-groene gordijnen met gouden opdruk sluiten door hun kleurstelling en motief aan bij de historische details van de Trêveszaal. Ook zijn er voiles aangebracht tegen het felle tegenlicht van de ramen aan de zijde van de hofvijver. Het grijs-groene tapijt van wol en zijde is vervaardigd in Duitsland.



Aanleiding
De noodzaak voor de herinrichting werd ingegeven door gebrekkige voorzieningen zoals de verlichting, de verstaanbaarheid in de zaal en het comfort van de meubels. Door de lange rechte vorm van de oude vergadertafel en de hoge schemerlampen op de tafel werd het zicht van de bewindspersonen tijdens de vergaderingen van de ministerraad en de verschillende onderraden belemmerd. De hoge rechte stoelen - met hun traditionele vorm goed passend in de Trêveszaal - leenden zich eigenlijk niet voor langere vergaderingen. Ook de verlichting zorgde voor problemen vanwege onder meer het felle tegenlicht vanaf de raamzijde van de hofvijver.

Omgeving Trêveszaal
Naast de inrichting van de Trêveszaal is ook de directe omgeving van de zaal gemoderniseerd. Zo worden er een spreekkamer en enige internetwerkplekken voor de bewindspersonen gecreëerd, en zijn de garderobe, de telefooncellen en de sanitaire voorzieningen aangepast. Dit deel van de vernieuwingen zal eind maart worden opgeleverd.

In totaal is met de vernieuwingen een bedrag van ruim een miljoen euro gemoeid. De laatste keer dat de zaal ingrijpend werd vernieuwd was in 1977.

RVD, 01.03.2002