Gemeente Etten-Leur

Aanvullende informatie rond vestigingsvoorwaarden Fun & Internetstore

Op 4 maart komt in de raadsvergadering de medewerking aan de vestiging van een fun- en internetstore aan de orde. Eerder zijn er in de raadscommissie vragen gesteld, waarop het B en W-college aanvullende informatie heeft verstrekt aan de raadsleden. Hieronder een samenvatting van die informatie.

Branchering van winkels en horeca

Bij het opstellen van de gedetailleerde brancheringsvisie door de brancheringscommissie is ook gekeken naar wensen vanuit de gemeente, zoals voorzieningen voor de jeugd en wensen om zowel overdag als 's avonds meer bezoekers te trekken naar het Raadhuisplein. In dit kader past het concept van een Fun & Internet store. De brancheringscommissie is unaniem van mening dat er hier sprake is van een vernieuwend concept dat een duidelijke meerwaarde kan bieden voor het hoofdwinkelapparaat en volledig past binnen de visie voor het Centrumplan. De voorzieningen voor de jeugd bestaan in het door Atrion ingediende concept o.a. uit internetplaatsen, een video- en spelhoek en een multimediacorner. Het verenigingsleven kan gebruik maken van vergaderaccommodatie met computerapparatuur. Tevens is in het concept ruimte + kostendekking voor de eventuele vestiging van een VVV-kantoor opgenomen. De verwachtingen zijn dat dit totaalconcept gemiddeld circa 2000 bezoekers per week zal trekken. Aangezien in deze Fun & Internetstore geen horecafaciliteiten opgenomen zijn, is het zonder meer te verwachten dat een flink deel van hun bezoekers een combinatie zal maken met een bezoek aan de horeca. Het concept vervult dus een sterke trekkersrol.

Opstellen speelautomatenhalverordening.

Om de vestiging van een Fun & Internetstore mogelijk te maken is het nodig om een op maat gesneden speelautomatenhalverordening vast te stellen. Tot op heden is het gemeentelijk beleid steeds geweest dat er geen behoefte was aan de vestiging van een aparte speelautomatenhal en dat er dus bewust geen verordening vastgesteld werd om vestiging mogelijk te maken. Dit is nog steeds de visie van het B en W-college. De vestiging van speelautomatenhallen sec wordt niet voorgestaan en dus ook niet de vaststelling van een verordening daartoe. Wel kan er zich een situatie voordoen, waarbij een speelautomatenhal deel uitmaakt van een totaalconcept en waarbij andere delen van dat concept een zodanige meerwaarde bezitten, dat de balans voor het totaalconcept in positieve zin omslaat. Naar de mening van het B en W-college is dit het geval bij een Fun & Internetstore zoals gepresenteerd door Atrion.

Vandaar dat het B en W-college voorstelt om aan de vestiging van het totaalconcept onder strikte waarborgen medewerking te verlenen. Onder deze medewerking valt ook het aanpassen van het bestemmingsplan Centrum.

Lokatie Fun & Internetstore

Het APB heeft de vraag opgeworpen of het niet beter zou zijn om de automatenhal los van de jongerenvoorziening te realiseren, b.v. in het Trivium nabij de geplande disco. Het B en W-college heeft zich over deze suggestie beraden en is om de volgende redenen geen voorstander van een opsplitsing van het totaalconcept van een Fun & Internetstore:

* Eén van de functies van het concept is het genereren van een bezoekersstroom naar het Centrum van Etten-Leur. Als er delen van het concept al elders gerealiseerd kunnen worden, zal de bezoekersstroom naar het Centrum waarschijnlijk minder worden.
* Het thans gepresenteerde totaalconcept trekt een zeer brede doelgroep. Dit werkt een neutrale sfeer in de hand. Als het concept opgesplitst wordt, dan kan het tot gevolg hebben dat er in de apart gelegen delen dominante bezoekersgroepen ontstaan, waardoor andere groepen wegblijven.

* Als het Fun Club-gedeelte apart op het Trivium gelokaliseerd zou worden, zou het veel grootschaliger van opzet moeten worden en meer casino-achtig, om toch bezoekers tot bewust bezoek aan die lokatie te verleiden als onderdeel van een avondje uit.
* De toekomstige discotheek zal een hoofddoelgroep aantrekken van jongeren tussen de 15 en 22 jaar. Deze doelgroep staat haaks op de doelgroep voor het Fun Club gedeelte, met een leeftijdsgrens van minstens 21 jaar. Er is dus over en weer geen plus van passanten te verwachten.

* Deze disco en andere vestigingen binnen het Trivium genereren hooguit drie dagen per week een bezoekersstroom met potentiële bezoekers voor de Fun Club. Exploitatietechnisch zal het dus zeer moeilijk worden om toch tot een rendabele exploitatie te komen.
* Ook het opdelen van de activiteiten over twee lokaties zal sterk kostenverhogend werken qua huisvestingskosten, personeelskosten en overige exploitatielasten. Het is de vraag of het totaalconcept dan financieel nog haalbaar is.

Verdere procedure.

Het door Atrion gepresenteerde concept voor hun Fun & Internetstore is voor het B en W-college aanleiding om voorstellen tot medewerking te doen. Het is van mening dat het totaalconcept per saldo een meerwaarde heeft. Vandaar dat bij de kaderstelling hun concept als minimum wordt gesteld. Dit houdt in, dat in andere concepten minstens de volgende elementen geboden moeten worden:

Gemeentelijk kader voor medewerking aan een Fun & Internetstore


1. Een aantoonbare meerwaarde als voorziening voor de jeugd, bestaande uit voldoende internetplaatsen, spelmogelijkheden in een game-zone, overige informatie-mogelijkheden, dit alles tegen vriendelijk tarief,

2. Een aantoonbare meerwaarde voor het plaatselijke verenigingsleven door het aanbieden van vergaderaccommodatie met faciliteiten, dit alles tegen vriendelijk tarief en verhuur in overleg met gemeente;
3. Een aantoonbare meerwaarde aan het voorzieningenniveau van het centrum door bijvoorbeeld incorporatie van een VVV kantoor incl. dekking kostencomponent;

4. Een aantoonbare meerwaarde voor de belevingswaarde van het centrumgebied in het algemeen en het horeca-gebied in het bijzonder door het genereren van bezoekersstromen.
5. Financieel deugdelijk onderbouwd zonder benodigde inbreng van gelden door derden.

6. Deugdelijk toezicht, beheer en monitoring van het speelautomatenhalgedeelte met een toegangscontrole op minimaal 21 jaar.

Indien de gemeenteraad deze kaders aanvaardt en vaststelt zal de ingestelde selectiecommissie uit mogelijk verschillende aanbiedingen de beste kandidaat selecteren.