Voedingscentrum
Krijg ik wel voldoende jodium binnen als ik weinig brood eet? 4 maart

Dat hangt ervan af. Naar schatting heeft een volwassene elke dag 150 tot 300 microgram jodium nodig. Brood en zout leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Vanaf drie sneetjes brood per dag (90 microgram jodium) in combinatie met twee gram gejodeerd keukenzout (bv. JOZO, 100 microgram jodium), krijgt u voldoende jodium binnen.

Bronnen van jodium
In Nederland komt van nature weinig jodium voor in de bodem en daarmee ook weinig in de voeding. Om deze redenen wordt er in Nederland jodium toegevoegd aan bakkers- en keukenzout. De enige natuurlijke bron van betekenis is zeevis, zoals kabeljauw en haring. Zo bevat een stukje kabeljauwfilet 110 microgram jodium. Ook in melkproducten zit jodium, maar niet genoeg voor de dagelijkse behoefte. Zeezout bevat nauwelijks jodium.
Zeker mensen die het ontbijt overslaan of geen brood eten als ontbijt, doen er goed aan op te letten dat ze voldoende jodium binnenkrijgen. Sinds 1999 mag er ook jodium worden toegevoegd aan andere graanproducten dan brood, zoals muesli, cornflakes, ontbijtkoek of
-drank, beschuit, crackers en havermout en aan het nitrietpekelzout dat wordt gebruikt in vleeswaren. Het is echter onduidelijk of dat in de praktijk ook gebeurt. Als er jodium is toegevoegd, staat dat op het etiket.

Niet te weinig en niet te veel
Het mineraal jodium is een belangrijke bouwsteen van het schildklierhormoon. Dit hormoon is onmisbaar voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel (waaronder de hersenen) en het peil houden van de stofwisseling in het lichaam. In de schildklier is een grote voorraad jodium aanwezig. Wie te weinig jodium binnenkrijgt, krijgt daardoor vaak pas na jaren klachten. Bij een chronisch tekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen, bekend als struma of krop.
Ook te veel jodium is niet goed. De veilige bovengrens ligt op 1100 microgram per dag. Daarom is de hoeveelheid jodium die mag worden toegevoegd, aan een maximum gebonden. Om overschrijding te voorkomen, is het niet verstandig jodium in supplementvorm te gebruiken, tenzij dit om medische redenen wordt voorgeschreven. Sommige zeewierpreparaten kunnen hoge gehaltes bevatten. Zeker mensen met een schildklieraandoening kunnen ze beter niet gebruiken.