Ingezonden persbericht

Den Haag, 4 maart 2002

SP-Kamerlid Jan de Wit:

Zorgen om WAO-plan SER ook bij uitvoeringsinstanties



Niet alleen de achterban van de vakbonden en partijen als de SP wijzen het SER-voorstel inzake de WAO af, ook de uitvoerders van de sociale zekerheid zien veel problemen. Dat schrijft SP-Kamerlid Jan de Wit vandaag aan de Raad van Bestuur van het UWV en het Bestuur van Divosa. De Wit bezorgde de afgelopen weken 'brandbrieven' bij enkele tientallen vestigingen van het UWV en gemeentelijke sociale diensten en hoorde daarbij veel kritiek op het SER-compromis. Met name de zorg om de volgens velen onmogelijke keuring zoals die door de SER wordt voorgesteld, wordt breed onderkend, evenals de verwachting dat veel toekomstige arbeidsongeschikten voortaan in de WW of de bakken van de sociale dienst zullen belanden.

De Wit roept in zijn brief van vandaag UWV en Divosa op om achter hun uitvoerders te gaan staan en dat aan SER en politiek te laten weten. Volgens het SER-akkoord krijgen mensen die in de toekomst minder dan 35 procent arbeidsongeschikt verklaard worden, voortaan geen (aanvullende) uitkering meer. Zieke werknemers die tussen de 35 en 80 procent arbeidsongeschikt zijn, moeten straks bij hun baas aankloppen voor aangepast werk. Een door de werkgever afgesloten verzekering past dan 70 procent van een eventuele salarisachteruitgang bij. Heeft de werkgever geen aangepast werk, dan mag hij de werknemer na twee jaar ziekte ontslaan. Voor die werknemer rest dan de WW en vervolgens een regeling op bijstandsniveau. Alleen duurzaam volledig arbeidsongeschikten komen nog in de WAO. Wie wel volledig arbeidsongeschikt is, maar niet duurzaam volledig, krijgt geen WAO-uitkering. Vooral mensen met een hernia, RSI of en burn-out zullen hieronder vallen. Zij maken vrijwel geen kans op een (aangepaste) baan, en komen dus in de WW en daarna in een regeling op bijstandsniveau. In het huidige systeem zijn jaarlijks 65.000 van de 100.000 nieuwe WAO-ers volledig arbeidsongeschikt. Van hen valt meer dan de helft van hen straks buiten de boot omdat ze niet duurzaam volledig arbeidsongeschikt zijn.

Volgens De Wit biedt het SER-voorstel wellicht een oplossing voor de WAO-statistieken, maar niet voor de problemen van de arbeidsongeschikten. Die nemen alleen maar toe, doordat ten minste de helft van de arbeidsongeschikten naast hun ziekte of handicap te maken krijgt met een aanzienlijke verslechtering in inkomen ten opzichte van de huidige situatie. Het UWV krijgt daardoor weliswaar minder WAO-ers, maar flink meer WW-ers te verwerken en de sociale dienst krijgt een hele lading (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten in de bakken.

Meer informatie: Tuur Elzinga, 070 3183807

SP- eerste weg links

Tweede-Kamerfractie, Postbus 200018, 2500 EA Den Haag

T (070) 318 30 44 F (070) 318 38 03 E spfractie@tk.parlement.nl I www.sp.nl