Greenpeace

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 4 maart 2002

Schip mocht niet vertrekken vannacht

GREENPEACE-BLOKKADE VAN HOUTSCHIP DUURT VOORT

Greenpeace-activisten blokkeren nog steeds het vertrek van het houtschip "Agat". Het schip heeft een lading fout hout uit Liberia aan boord. Ondertussen is duidelijk dat het hout afkomstig is van het bedrijf OTC (Oriental Timber Company). Dit bedrijf is de grootste houtleverancier vanuit Liberia. Ongeveer 1/3 van het bos in Liberia is in handen van OTC. Bij een actie vorig jaar november in de Amsterdamse haven hebben actievoerders van Greenpeace hout van OTC rood geverfd. Hiermee werd het doodbloeden van de oerbossen op aarde gesymboliseerd. Hout van OTC is niet duurzaam gekapt en daarmee vernietigend voor de oerbossen.

De afgelopen nacht zijn zes actievoerders van Greenpeace aan boord van het houtschip "Agat" gebleven. Vier klimmers in de mast en twee personen bij de ketting van het anker. Rond 3.00 uur wilde de "Agat" vertrekken naar IJmuiden om door de sluizen te gaan richting de haven van Amsterdam. Het schip moest vanacht blijven liggen omdat er nog actievoerders aan boord waren. Vanochtend kreeg de "Agat" wel toestemming om te gaan maar tot nu toe is er geen enkele beweging. Greenpeace is niet van plan om de actievoerders van boord te halen.

Ondertussen zijn twintig actievoerders van Greenpeace in Brussel begonnen met een actie. De milieuministers van de EU hebben daar vandaag hun halfjaarlijkse vergadering. Op de agenda staat de voorbereiding voor de CBD-top in april van dit jaar in Den Haag. Tijdens deze VN-top komen zo'n 180 landen bijeen om afspraken te maken over het behoud van de biodiversiteit op aarde. In de concept-maatregelen van de EU milieuministers staan geen vergaande maatregelen om de oerbossen te beschermen. Greenpeace wil dat met name de oerbossen worden beschermd omdat dan 2/3 van de soortenrijkdom aan planten en dieren behouden zou blijven.