BLUE SKY GROUP

Onjuiste berichtgeving indexering KLM-pensioenen

De tegenvallende beleggingsresultaten hebben geen invloed op de indexering van de pensioenen van het KLM-grondpersoneel. De berichtgeving in de media vorige week dat de pensioenen van deze gepensioneerden met 4% dalen is onjuist. Het KLM Pensioenfonds voor het grondpersoneel bevindt zich in een gezonde financiële positie.

Bij het Pensioenfonds van het KLM-grondpersoneel gelden op dit moment vier pensioenreglementen. De wijze van indexering verschilt per reglement. De pensioenen uit de reglementen 1995 en 2001 zijn verhoogd met 3,3%. Dit is het stijgingspercentage van de prijsindex over de periode 2000 tot en met oktober 2001.

Bij de pensioenen uit de reglementen 1976 en 1987 geldt een totaal andere systematiek. In deze reglementen vindt de indexatie plaats over het totale inkomen van de gepensioneerden; dat wil zeggen het KLM-pensioen en de AOW samen. Elk jaar wordt dit totale pensioen verhoogd met de algemene loonronde bij de KLM. Als de AOW echter harder stijgt dan het KLM-pensioen, kan dit betekenen dat het KLM-pensioen in een beperkt aantal gevallen achteruit gaat. Dat was op 1 januari 2002 het geval. De algemene loonronde van de KLM bedroeg 2% en de AOW steeg met 4,5%. Hierdoor steeg weliswaar het totale inkomen van de gepensioneerden met 2%, maar daalde het aandeel van het KLM-pensioen in het totale pensioen. Daar komt nog bij dat het verschil tussen AOW en KLM-pensioen dit jaar beter zichtbaar is omdat het KLM Pensioenfonds de AOW niet meer uitkeert. Deze betaling vindt per 1 januari 2002 rechtstreeks door de Sociale Verzekeringsbank plaats.

De berichtgeving in de media dat de pensioenen van gepensioneerden van het KLM-grondpersoneel per 1 januari 2002 met 4% zijn gedaald is dus zeer onvolledig.

Voor meer informatie Anja Brands, communicatieadviseur, telefoon (020) 649 43 36

KLM

04 mrt 02 14:00