BROOMCHEMIE

Verbod Pronk over brandvertrager in strijd met de wet

Verbod op productie en handel gebromeerde brandvertrager in strijd met de wet

'Het verbod dat minister Pronk van VROM heeft uitgevaardigd op de productie en handel van de broomhoudende brandvertrager FR-720, is in strijd met de Wet Milieugevaarlijke Stoffen'. Dit stelt Arieh Sudak, plant manager van Broomchemie in Terneuzen, in een reactie op het afgelopen vrijdag gepubliceerde besluit. Volgens het bedrijf bestaat er geen enkele urgentie voor een dergelijk vergaande, spoedeisende maatregel. Broomchemie zet nu juridisch stappen om de beleidsmaatregel aan te vechten en om daarbij de inmiddels geleden schade te verhalen.

Recent wetenschappelijk onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksbureau NOTOX in 's-Hertogenbosch heeft bevestigd, dat 'er geen directe aanleiding is tot bezorgdheid voor het milieu, de indirecte blootstelling voor de mens en de blootstelling van werknemers tijdens het productieproces, de formulering van en de verwerking in plastic producten'.
En ook het RIVM dat door minister Pronk was gevraagd te adviseren in deze kwestie concludeerde op 28 januari jl., dat 'de aangeleverde informatie te beperkt is om uitsluitsel te kunnen geven over de aard en omvang van de risico's van FR-720. Vanwege de onzekerheden in het dossier acht het onderzoeksinstituut het niet mogelijk om op basis van de risicobeoordeling conclusies te trekken, anders dan dat verdere informatie of testen noodzakelijk zijn'.

De Europese Commissie heeft de Nederlandse regering op 12 februari jl. eveneens laten weten, dat de verbodsmaatregel in strijd is met het vrije verkeer ingevolge de artikelen 28 t/m 30 van het EG-verdrag. De Commissie acht het verbod niet gerechtvaardigd in het licht van dringende redenen zoals de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu. Op 25 oktober 2001 had de Commissie, evenals een viertal lidstaten waaronder de belangrijkste handelspartners Duitsland en Frankrijk, eenzelfde standpunt ingenomen.

De Tweede Kamer zal op 7 maart over dit onderwerp minister Pronk aan de tand voelen. In de afgelopen tijd zijn er reeds vragen ter verheldering aan de bewindsman gesteld.

Broomchemie vindt het onbegrijpelijk dat deze gelegenheidswetgeving anno 2002 tot stand komt. Nu is er een verbod door Nederland afgekondigd voor een product, dat in andere Europese landen en de rest van de wereld door de concurrentie vrijelijk geproduceerd en verhandeld kan worden. Daarbij is naast de milieuredenen in het geheel niet gekeken naar de economische-, veiligheids- en andere aspecten.

Het bedrijf heeft voorts met verbazing moeten constateren, dat staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat en de provincie Zeeland enige maanden geleden wel een vergunning voor de productie van de FR-720 hebben verleend en dat deze beleidsbeslissing nu door minister Pronk wordt teruggedraaid.

Broomchemie in Terneuzen is de enige Nederlandse producent van de stof FR-720. Het product wordt geproduceerd in Amerika en het Verre Oosten en is wereldwijd vrij verhandelbaar. De broomhoudende brandvertragers wordt met name toegepast in plastic waterleidingpijpen en afzuigkappen in woningen en gebouwen.

Het verbod brengt verdere ontwikkelingen en de werkgelegenheid van Broomchemie in gevaar en creëert een negatieve atmosfeer in de chemische industrie in Nederland. Bij het bedrijf zijn 170 mensen werkzaam.

Voor nadere informatie:
Mr. A. Sudak, plant manager
Broomchemie, Terneuzen
Tel.: 0115-689115


04 mrt 02 14:22