Korps: Friesland, plaats: Friesland 4-03-2002
Politieberichten van 4 maart (07.00 - 13.00)

Leeuwarden: verdachten schietpartijen aangehouden In de nacht van 22 op 23 november 2001 werd in de Reigersteeg een 28-jarige inwoner van Leeuwarden in zijn rechterenkel geschoten (zie hiervoor ook de politieberichten van 22/11 (13.00) t/m 23/11 (07.00). In deze zaak werd op 14 december 2001 een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man ontkende enige betrokkenheid bij de schietpartij en werd korte tijd later in vrijheid gesteld. Tijdens het onderzoek ter plaatse werd een huls veiliggesteld en naar het forensisch laboratorium in Rijswijk gestuurd. Ook na het vrijlaten van de verdachte werd het onderzoek voortgezet. Op 9 februari 2002 vond om 21.00 uur een schietpartij plaats in de Wijbrant de Geeststraat. Een 20-jarige man uit Leeuwarden werd beschoten. Hij had ruzie met degene die hem beschoot. Beiden verkeerden onder sterke invloed van alcohol, cocaïne en XTC. Uit het onderzoek bleek dat er een aantal keren geschoten was. Ter plaatse werd een huls aangetroffen, die eveneens werd opgestuurd naar het forensisch laboratorium te Rijswijk. Uit het onderzoek bleek dat beide hulzen zeer waarschijnlijk uit een en hetzelfde wapen afkomstig waren. De recherche onderzocht daarna het vermoeden dat de schietpartijen in de Reigersteeg en de Wijbrant de Geeststraat mogelijk met elkaar verband hielden. In deze laatst zaak werden op 13 februari twee verdachten aangehouden. Het betreft een 21-jarige inwoner van Leeuwarden en de eerder genoemde 28-jarige Leeuwarder. Uit nader onderzoek bleek de 21-jarige geen aandeel te hebben gehad in de schietpartij, hij is diezelfde dag weer in vrijheid gesteld. De andere verdachte bekende aan het bureau dat hij de persoon was die geschoten had in de Wijbrant de Geeststraat. Tevens bekende hij de schutter te zijn geweest van de schietpartij in de Reigersteeg. Hij verleende alle medewerking aan het onderzoek. Op zijn aanwijzing is het betreffende wapen overgedragen aan de recherche. De verdachte zit nog vast en wordt nog nader gehoord. Door de aanhouding van de verdachte zijn twee schietpartijen opgelost. Samen met de schietpartij op de Berlikumermarkt op 27 januari (zie hiervoor de politieberichten van 7/2 (07.00) t/m 13.00 uur), waarbij in totaal vier verdachten zijn aangehouden, denkt de politie een belangrijke bijdrage te hebben geleverd aan het tegengaan van overlast/geweld in de binnenstad van Leeuwarden.

Drachten: fietsenoverzicht
In de maand februari is 81 keer aangifte gedaan van diefstal fiets en bromfiets. In het district Drachten zijn 74 fietsen, 3 scooters, 1 bromfiets en 3 snorfietsen met een totale waarde van 15568,- Euro gestolen. Het aantal aangiften is ten opzichte van vorige maand met 10 stuks toegenomen. Deze maand zijn 2 bromfietsen en 1 snorfiets met aanhangwagen teruggeven aan de eigenaar/aangever. 4 fietsen gingen eveneens retour. 1 fiets is door aangever zelf teruggevonden. Naar de vinder zijn deze maand 2 fietsen gegaan.

Drongrijp,: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 10.14 uur vond een aanrijding plaats op de Rijksweg A31 Z. Een 70-jarige automobilist uit Leeuwarden reed achter een vrachtauto bestuurd door een 31-jarige bewoonster uit Hendrik Ido Ambacht. Op een gegeven moment voelde de vrachtautobestuurster een harde klap van achteren en zag rook in haar spiegels. Ze stopte onmiddellijk en zag dat ze was aangereden door de 70-jarige. Voorzijde personenauto geheel vernield. De bestuurder van de auto is per ambulance overgebracht naar het MCL te Leeuwarden, met een hoofdwond. De 70-jarige verklaarde een black-out gehad te hebben.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272