Nationale Vereniging de Zonnebloem

Breda, 1 maart 2002

Kwartaalblad bereikt 160.000 zieke en gehandicapte lezers

ZONNEBLOEM LANCEERT COMPLEET VERNIEUWD
TIJDSCHRIFT VOOR DOELGROEP

Begin deze week is het allereerste nummer van het compleet vernieuwde tijdschrift "Zonnebloem" van de pers gerold. Het zowel inhoudelijk als qua vormgeving volledig gerestylde kwartaalblad van de Nationale Vereniging de Zonnebloem, gaat de komende weken naar 160.000 zieke en gehandicapte lezers in Nederland. Met de nieuwe koers van het tijdschrift, dat al sinds 1963 bestaat, hoopt de Zonnebloem de banden met haar doelgroep aan te halen. Door bijvoorbeeld zieken en gehandicapten zelf meer aan het woord te laten, afgewisseld met interessante interviews, oogstrelende beelden en vooral heel veel praktische informatie. "Leven", "samen leven" en "samenleving" vormen de drie pijlers waarop de nieuwe bladformule is gebaseerd. "Zonnebloem" focust zich daarbij vooral op wat zieke en gehandicapte mensen nog wel kunnen en niet zozeer op de negatieve aspecten van het ziek of gehandicapt zijn.

Minister Borst
In het maartnummer van "Zonnebloem" vertelt minister Els Borst wat mee en tegenzat in bijna 8 jaar Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Geld is in de zorg niet meer probleem nummer 1", constateert de bewindsvrouw in het zicht van de finish. Verder geven dichteres Judith Herzberg, psychiater A. van Dantzig en actrice Emmy Lopes Dias hun visie op de wereld na 11 september. De aanslag op het World Trade Center heeft volgens hen diepe sporen getrok-ken, maar de wereld niet veranderd. "Hèt vaccin tegen de angst is gewoon doorleven", concluderen zij eensgezind. Ook voerde "Zonnebloem" een openhartig gesprek met de kersverse (sinds 1 januari) Zonnebloemdirecteur Marijke van Eck (45). "Fouten maken mag, als je er maar van leert", vindt de nieuwe "first lady".

Rode draad
"Zonnebloem" verschijnt in de maanden maart, juni, september en december. Parallel dus aan de vier jaargetijden, die dan ook als rode draad door het blad lopen. Het tijdschrift wordt voornamelijk (gratis) verspreid door vrijwilligers van de Zonnebloem, onder mensen die regelmatig Zonnebloembezoek ontvangen. Maar ook een postabonnement behoort tot de mogelijkheden. "Zonnebloem" verschijnt bovendien op cassette voor mensen met een leeshandicap.


---

------

Mededeling voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Nationale Vereniging de Zonnebloem, afdeling communicatie: René Rijkers, tel. (076) 564 63 11.
info@zonnebloem.nl