Intel introduceert de Mobile Intel Pentium 4 Processor - M voor draagbare PC's Intel NetBurst micro-architectuur, een nieuwe chipset en lager stroomverbruik zorgen voor aanzienlijke prestatieverhoging van draagbare PC's

Kontich (B), 4 maart 2002 - Intel brengt zijn belangrijkste microprocessor - de Pentium® 4 processor - naar de draagbare PC. De Mobile Intel® Pentium® 4processor-M, die speciaal is ontwikkeld voor draagbare computers, vormt de basis voor een nieuwe generatie notebooks met sterke prestaties en een langer batterijgebruik.

Intel introduceert tevens de nieuwe mobile Intel® 845 chipset-familie, met ondersteuning voor DDR-geheugen. Tezamen met de Mobile Intel Pentium 4-M zorgt dit nieuwe platform voor aanzienlijke prestatieverhogingen van draagbare PC's. De nieuwe producten worden momenteel in volume geleverd over de hele wereld en vooraanstaande PC-fabrikanten hebben inmiddels systemen beschikbaar die gebaseerd zijn op de nieuwe processor en chipset.

"De nieuwe Mobile Intel Pentium 4 Processor - M komt tegemoet aan de voortdurend toenemende eisen die gebruikers aan hun draagbare PC stellen, zegt Anand Chandrasekher, vice president en general manager van Intels Mobile Platforms Group. "Intels NetBurst micro-architectuur, de nieuwe Intel mobile 845 chipset en het geavanceerde beheer van het batterijverbruik bieden zeer sterke prestaties voor draagbare PC's."

Prestaties en connectiviteit onderweg
De nieuwe Mobile Intel Pentium 4 Processor - M laat zowel consumenten als zakelijke gebruikers voordeel halen uit de mogelijkheden van de meest processorintensieve applicaties, waaronder het Internet, het coderen van streaming audio en video, het bewerken van digitale foto's, spraak, het creëren van 3D-content, games, multimedia en multi-tasking omgevingen. De combinatie van de Mobile Intel Pentium 4-M met de nieuwe draadloze communicatietechnologieën, garandeert een maximale productiviteit voor de gebruiker die overal en altijd wil beschikken over een optimale en beveiligde werkomgeving.

"Draadloze connectiviteit zal de manier waarop we met PC's werken, veranderen" zegt Chandrasekher. "De Mobile Intel Pentium 4 Processor - M maakt een gemakkelijke en snelle overdracht van bestanden en multimedia mogelijk, zonder de batterij onnodig te belasten."

De Mobile Intel Pentium 4 Processor - M op 1,7 GHz is vandaag de snelste Intel processor voor draagbare PC's. Hij biedt een prestatietoename tot 43 procent** ten opzichte van de voorgaande Mobile Pentium III-M processor, en een prestatiewinst van 88 procent** ten opzichte van de Mobile Pentium processor. Deze hogere prestaties zijn het resultaat van een 512K 'on die' L2 cache en de Intel NetBurst micro-architectuur. Deze bestaat uit een 400 MHz processor systeembus, Hyper Pipelined Technology, een Execution Trace Cache, Rapid Execution Engine en 144 Streaming SIMD instructie-extensies.

Deze processor onderscheidt zich van desktop-processors door de geavanceerde stroombesparende functies, waardoor de gebruiksduur van de batterij verlengd wordt. Hiertoe behoort onder andere de Enhanced Intel SpeedStep-technologie, die de processor automatisch laat schakelen tussen Maximum Performance Mode en Battery Optimized Mode, afhankelijk van de behoeften van de applicatie. Daarnaast laat de Deeper Sleep Alert State de processor toe te blijven werken op slechts 1 volt, met een vermogen van twee-tiende watt of minder, zelfs wanneer de applicaties draaien. Een verbeterde versie van Intel Mobile Voltage Positioning (IMVP III) zorgt ervoor dat het processorvoltage dynamisch wordt aangepast aan de processoractiviteit, om zo de warmteontwikkeling te reduceren. Dankzij deze stroombesparende technologieën gebruikt de processor gemiddeld minder dan 2 watt**, waardoor de gebruiksduur van de batterij wordt verlengd.

Met Intels compacte Micro-Flip Chip Pin Grid Array (uFCPGA) behuizing kan de nieuwe processor gebruikt worden in alle types draagbare PC's - van full-size tot ultra dunne en lichte notebooks.

De Mobile Intel 845 chipset
De Intel 845 chipset telt twee nieuwe leden: de 845MP en de 845MZ. Beide chipsets zijn speciaal ontwikkeld voor de Mobile Intel Pentium 4 Processor - M. De Intel 845MP ondersteunt externe grafische chipsets en is vandaag beschikbaar. Later dit jaar zal Intel tevens de 845MZ chipset leveren, die bestemd is voor laaggeprijsde systemen.

De Intel 845MP chipset voorziet in externe AGP 4X graphics, een 400 MHz processor systeembus en maximaal 1 Gigabyte aan DDR 266 MHz SDRAM geheugen. DDR-geheugen biedt een hoge betrouwbaarheid en gebruikt slechts een minimum aan stroom, wat zeer belangrijk is voor draagbare PC's. De Intel 845MP chipset ondersteunt tevens Enhanced Intel SpeedStep-technologie, Deep en Deeper Sleep slaapstanden, een stroombesparende graphics power management mode voor eenvoudig stroombeheer van de grafische adapter en een interne mobile clock manager die de klok van de chipset automatisch uitschakelt wanneer de chipset niet actief is.

De Intel 845MP chipset is ontwikkeld met behulp van Intels geavanceerde Flip-Chip Ball Grid Array-behuizing, en ondersteunt 6 USB-poorten en Intels I/O Hub Architecture. Deze voorziet in een hoge bandbreedte voor snelle communicatie en lage wachttijdden bij I/O-handelingen.

Specificaties en prijzen
De Mobile Intel Pentium 4 Processor - M is ontwikkeld op basis van Intels 0,13 micron productieproces en bevat 55 miljoen transistors (25 procent meer dan de vorige mobiele processor). De Mobile Intel Pentium 4 Processor - M is beschikbaar in snelheden van 1,6 en 1,7 GHz. In Enhanced SpeedStep automatic mode draait de Mobile Intel Pentium 4 Processor - M met een maximale snelheid van 1,7 GHz op 1,3 volt (Maximum Performance Mode). In Battery Optimized Mode werken beide processors met een snelheid van 1,2 GHz op 1,2 volt, waarbij ze gemiddeld minder dan 2 watt gebruiken.

De prijs van de Mobile Intel Pentium 4 Processor - M in Micro-Flip Chip Pin Grid Array (uFCPGA) behuizing bedraagt per stuk $508 (1,7 GHz) of $401 (1,6 GHz), in hoeveelheden van 1000 stuks. De prijs van de Intel 845MP chipset bedraagt $43, in hoeveelheden van 1000 stuks.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.