Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Havens/duiker/koopvaardij is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

04-03-2002

CNV Havens: "Vopak moet open kaart spelen"

Het werknemersbelang en de rol van de bonden daarin worden door Vopak ernstig tekort gedaan. Alles wijst erop dat er nieuwe reorganisaties en verkopen van tankopslag aan zitten te komen. Alleen met de eigen medewerkers en de vakbonden wordt dit niet gecommuniceerd. "Vopak moet oppassen dat het bedrijf zich daarmee niet in de eigen voet schiet", stelt vakgroepbestuurder Gerard Molenkamp namens CNV Havens.

Volgens Molenkamp zinspeelt Vopak op nieuwe reorganisaties. Hij maakt dat op uit het feit dat het tankopslag- en chemische distributiebedrijf onlangs een onderzoek aankondigde naar de belangen(verschillen) van de twee bedrijven waaruit Vopak is voortgekomen, Van Ommeren (tankopslag) en Pakhoed (chemische distributie). Ook recent uitspraken van algemeen directeur Gary Pruitt in de media wijzen op een strategische herbezinning op de bedrijfsvoering.
"De laatste twee jaar heeft Vopak veel gereorganiseerd, dan wel gekocht of verkocht. De opbrengsten daarvan werden veelal gesluisd naar de chemische bedrijfstak. Terwijl bij dat onderdeel de bedrijfsresultaten juist tegen vallen. De verwachting is dat Vopak meerdere tankopslagonderdelen zal verkopen om met de opbrengsten daarvan de chemietak op de been te houden."

Molenkamp's voornaamste grief is dat de werknemersbelangen bij Vopak niet langer lijken gegarandeerd door al dit heen en weer geschuif van bedrijfsonderdelen. De zorg van de bond is dat mensen hun werkplek dreigen kwijt te raken of, van vandaag op morgen, ineens een andere directie krijgen omdat het bedrijfsonderdeel waar ze werken in de verkoop wordt gedaan. "Bijkomend probleem is dat de mensen binnen de tankopslag van Vopak veelal ouder zijn. Als je zo'n bedrijfsonderdeel wilt verkopen heb je te maken met relatief dure werknemers die bovendien in verhouding weinig flexibel zijn. Daarvoor zullen de kopers niet echt in de rij staan."

Houten, 4 maart 2002

Nadere inlichtingen:

Gerard Molenkamp (vakgroepbestuurder):
010 - 45 500 50
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243