Gemeente Den Haag

2002-03-04: Huwelijksportaal op Residentie.net

De gemeente Den Haag wil een huwelijksportaal op Residentie.net realiseren. Aanstaande Haagse bruidparen kunnen via dit portaal hun hele huwelijksdag, van trouwdatum tot huwelijksreis, organiseren. Het portaal is een onderdeel van de nieuwe plannen voor het ICT-beleid voor 2002-2006. Wethouder Stolte presenteert de plannen tijdens het congres 'Den Haag leeft op het Net' dat vanmiddag in het Museum voor Communicatie plaatsvindt. Dit jaar gaan ongeveer veertig ICT-projecten van start.

De gemeente wil de komende jaren de dienstverlening in de stad verbeteren door onder andere te investeren in portalen op Residentie.net. Verschillende partijen kunnen hun producten en diensten via deze portalen gezamenlijk aanbieden. Een huwelijksportaal moet aanstaande bruidsparen bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om naast het burgerlijk huwelijk (gemeente) ook de kerkelijke inzegening (kerk), receptie (restaurants) en vervoer (garagebedrijven) te regelen. Naast het bundelen van dienstverlening zijn in het ICT-beleid ook het elektronisch aanbieden van gemeentelijke producten en het vergroten van kwaliteit van de Haagse samenleving belangrijke aandachtspunten. De gemeente geeft hier jaarlijks meer dan euro 40 miljoen voor uit. Andere voorbeelden van projecten uit de plannen voor de komende periode zijn:

'Sociaal laboratorium ICT Moerwijk'
Een geselecteerde groep van ongeveer 250 mensen uit sociaal kwetsbare groepen (met name ouderen) in Moerwijk krijgt toegang tot ICT-middelen die het zelfstandig wonen en sociale contacten bevorderen, zoals domotica (ICT-toepassingen in woningen), p.c.'s, speciale software, ICT-cursussen en internet-inlooppunten.

Brandveiligheid & ICT
De gemeente wil nieuwe ICT-toepassingen inzetten die bijdragen aan het voorkomen en bestrijden van branden en rampen. Een digitale kaart moet het brandweerpersoneel, bijvoorbeeld via apparatuur in de brandweerwagen of draadloze computers, toegang verlenen tot actuele informatie over onder andere gebouwen, opslag en vervoer van chemische stoffen en de inrichting van horeca-instellingen.

Den Haag heeft in de afgelopen vier jaar met veel bijzondere projecten zowel nationaal als internationaal bekendheid gekregen als voorbeeldgemeente op het gebied van ICT&Overheid. Den Haag heeft de nationale status van 'Superpilot BZK' en is recent verkozen tot 'Digitale Broedplaats'.

De twee Haagse projecten Residentie.net en de WOZ-infodesk zijn vorig jaar door de Europese Commissie uitgeroepen tot 'beste toepassingen van eGovernment in het Europa van vandaag'.

Voor een overzicht van alle Haagse ICT-projecten en mogelijke toepassingen, klik hier.

last update: 4 maart 2002 ;pag.: 11538; auteur: 10;cat.: 17