Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-55
Den Haag, 04 maart 2002

Administratieve heropening Staatsschuld

In Brussel wordt een Richtlijn Spaartegoeden voorbereid die onderscheid maakt tussen staatsobligaties uitgegeven voor en na 1 maart 2002. Dit onderscheid kan gevolgen hebben voor de verhandelbaarheid van Staatsleningen en strips. De Nederlandse Staat onderneemt daarom actie om het onderscheid weg te nemen. Begin maart worden alle staatsleningen administratief heropend. Hierdoor zullen alle Staatsleningen onder de richtlijn vallen op het moment dat deze van kracht wordt. Andere lidstaten van de EU nemen vergelijkbare maatregelen. De heropening krijgt een technisch karakter, dat wil zeggen dat per lening een beperkt bedrag wordt uitgegeven dat wordt opgenomen in de interventieportefeuille van het Agentschap van het ministerie van Financiën. Houders van staatsleningen behoeven in het kader van deze heropening geen actie te ondernemen.

De concept richtlijn spaartegoeden die onder meer uitwisseling van belastinggegevens regelt, maakt onderscheid tussen obligaties uitgegeven voor en na 1 maart 2002. In beginsel zijn obligaties van voor 1 maart 2002 niet aan de richtlijn onderhevig, obligaties uitgegeven na die datum wel. Artikel 15 van de concept richtlijn bepaalt overigens dat staatsleningen van voor 1 maart 2002 wel onder de richtlijn vallen als deze leningen na die datum opnieuw worden uitgegeven. Deze bepaling is opgenomen om de inwisselbaarheid van stukken te garanderen, ongeacht of ze voor of na een bepaalde datum zijn uitgegeven. De voorgenomen heropening van Nederlandse staatsleningen heeft tot doel de verhandelbaarheid van alle leningen, toekomstige vervolguitgiftes en dooreenleverbaarheid van strips te bevorderen. Strips zijn losse onderdelen van een obligatie, bijvoorbeeld afzonderlijke couponbetalingen en de hoofdsombetalingen, waaraan doorgaans niet kan worden gezien van welke lening ze afkomstig zijn.

Als een lening nu niet wordt heropend zou dit kunnen betekenen dat obligaties later, na heropening, alsnog onder de richtlijn vallen. Dit brengt onzekerheid met zich mee. Door de bestaande staatsleningen te heropenen, wordt die onzekerheid weggenomen. Daarnaast wordt voorkomen dat de markt voor staatsobligaties wordt gesplitst in leningen die wel, en leningen die niet onder de richtlijn vallen. Met deze maatregel wordt de verhandelbare staatsschuld derhalve integraal onder de concept richtlijn gebracht.