Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Directie Azië en Oceanië

Tweede Kamer der Staten-Generaal Afdeling Zuidoost-Azië en Oceanië

Binnenhof 4 Postbus 20061

Den Haag 2500 EB Den Haag


Datum 4 maart 2002 Behandeld mr J. Roodenburg

KenmerkDAO-0161-02 Telefoon (070) 348 5655

Blad 1/1 Fax (070) 348 5323


Bijlage(n) 1 E-mail jeroen.roodenburg@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van de leden Koenders
en Santi over de overeenkomst in Malino

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister voor Ontwikkelings-samenwerking, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld

door de leden Koenders en Santi over de overeenkomst in Malino. Deze

vragen werden ingezonden op 19 februari 2002 met kenmerk 2010206510.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens mevrouw Herfkens, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Koenders en Santi.

Vraag 1

Hoe beoordeelt u de "Overeenkomst in Malino" die moslims en christenen uit de Molukken hebben ondertekend? Wat voor rol hebben Nederland en andere landen hierbij gespeeld?

Antwoord

Ik beoordeel de uitkomst van de onder auspiciën van de Indonesische regering gehouden vredesbesprekingen tussen Molukse moslims en christenen als een belangrijke en hoopgevende stap op weg naar duurzame vrede in het gebied. Het is positief is dat aan de onderhandelingen werd deelgenomen door representatieve groepen uit de bevolking, een duidelijke indicatie dat de grote meerderheid van de Molukse bevolking een einde wil zien aan het conflict. Dat de Indonesische regering zich nadrukkelijk partij heeft verklaard bij de implementatie van het elf punten akkoord is eveneens van groot belang. Zij is immers verantwoordelijk voor de verbetering van de veiligheidssituatie.

Nederland noch enig ander land is bij deze onderhandelingen direct betrokken geweest. Wel heeft Nederland, net als het VK en de VS, morele steun uitgesproken voor het Malino proces. Ook heeft de Nederlandse ambassade kort na de ondertekening van het vredesakkoord een verklaring afgegeven waarin de Nederlandse regering de uitkomst van het Malino proces verwelkomt en de hoop uitspreekt dat het akkoord een bijdrage zal leveren aan duurzame vrede in het gebied.

Vraag 2

Welke verplichtingen zijn daarbij door de Indonesische regering aangegaan ten aanzien van het onpartijdig verzorgen van de openbare orde en de wederopbouw van vernielde wijken, dorpen en openbare gebouwen? Welke ondersteunende rol kan daarbij gespeeld worden door Nederland en de EU?

Antwoord

De Indonesische regering heeft zich in het akkoord verplicht tot een onpartijdig optreden van leger en politie, het confisqueren van illegale wapens, het instellen van een onafhankelijke commissie van onderzoek naar de gewelddaden en tot het bijdragen aan wederopbouw. Voorts heeft coördinerend minister Yudhoyono bij zijn bezoek van 20 en 21 februari aan de Molukken 3 miljard rupiah toegezegd als compensatie voor de families van de slachtoffers van het conflict.

Nederland steunt reeds geruime tijd wederopbouwprogramma's in de provincies Noord-Molukken en Molukken (Kei-eilanden) en financiert hulp aan slachtoffers in de provincie Molukken. Als de situatie in de provincie Molukken in vervolg op het Malino akkoord verder verbeterd is Nederland ook bereid bij te dragen aan de wederopbouw in dat gebied.

Nederland heeft in EU-verband eveneens aangedrongen op spoedige ondersteuning, in woord en daad, van het Malino proces.

Vraag 3

Hoe beoordeelt u het rapport van de International Crisis Group ten aanzien van het probleem op de Molukken en welke ondersteunende rol ziet u daarbij voor Nederland of de EU?

Antwoord

Het rapport van de International Crisis Group (ICG), gepubliceerd vlak voor de ondertekening van het vredesakkoord, zet nog eens helder uiteen hoe het conflict op de Molukken heeft kunnen ontstaan en welke factoren hebben bijgedragen aan het steeds weer opnieuw oplaaien van geweld. De nuttige aanbevelingen van de ICG sporen met de inzet die Nederland de afgelopen jaren heeft gekozen in de bilaterale contacten met de Indonesische overheid. Het inzetten van neutrale troepen, confiscatie van wapens, neutralisatie van de Laskar Jihad en rechtshandhaving zijn cruciaal voor een vreedzame toekomst en eerste verantwoordelijkheid van de Indonesische autoriteiten. Het is hoopgevend dat deze elementen nu zijn terug te vinden in het Malino akkoord.

Naast een substantiële bijdrage aan wederopbouwactiviteiten heeft Nederland met succes gepleit voor inzet van het conflict preventie instrumentarium van de EU op de Molukken. Een recente fact finding missie van de Europese Commissie zal moeten uitmonden in concrete activiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van versterking van het justitieel apparaat.

"The Search for Peace in Maluku", 8 februari jl.

===