Chrysler Nederland

LPG informatie

4 maart 2002

Chrysler Crossfire beleeft Europees debuut

Het definitieve productiemodel van de geheel nieuwe Chrysler Crossfire beleeft vandaag zijn Europese debuut tijdens de AutoSalon van Genève. De opvallende tweezits sportcoupé is een product waarin Amerikaans ontwerp hand in hand gaat met Duitse degelijkheid. Met geweldige rijeigenschappen komt de fraai vormgegeven Crossfire evengoed tot zijn recht op de klassieke Route 66 in Amerika, als op de Autobahn in Duitsland, waar hoge snelheden gebruikelijk zijn.


* Route 66 op de Autobahn

* Productieversie op AutoSalon van Genève
* Productie in 2003 van start in Duitsland
De productie van de Chrysler Crossfire gaat van start in 2003, waarna de auto halverwege dat jaar in zowel links- als rechtsgestuurde uitvoering op de markt komt.
De totale productie in het eerste jaar zal naar schatting 20.000 exemplaren bedragen, waarvan ongeveer vijftien procent bestemd zal zijn voor markten buiten de Verenigde Staten.

De Chrysler Crossfire is de sportcoupé van de toekomst, het is een Amerikaanse droomauto die werkelijkheid is geworden, zegt Dieter Zetsche, CEO van de Chrysler Group. De auto treedt direct in de voetsporen van de Dodge Viper, Chrysler Prowler en PT Cruiser, het is van concept tot productiemodel wederom een indrukwekkende prestatie van DaimlerChrysler. Het is een eersteklas ontwerp met een opvallende vormgeving.

De Chrysler Crossfire is symbolisch voor de fusie tussen Daimler en Chrysler, vervolgt Zetsche. Het is een uitstekend voorbeeld van wat wij gedisciplineerde frivoliteit noemen. Dankzij de goede samenwerking brengen wij een uiterst gewild voertuig op de markt, waarbij we onze wederzijdse sterke punten combineren en mogelijkheden optimaal benutten. De Crossfire belichaamt de toekomst voor het merk Chrysler, omdat hij staat voor uitmuntende kwaliteit en technologie in een geweldige verpakking.

De Chrysler Crossfire is een lage tweezits coupé met even scherpe als elegante vormen. Onder de fraai vormgegeven, lange motorkap ligt een 3.2 liter 90° V6, 18-kleps, SOHC benzinemotor. Voor de aandrijving van de achterwielen zorgt een volledig gesynchro-niseerde handgeschakelde zesversnellingsbak of een vijftraps automatische transmissie. Het motorvermogen bedraagt 160 kW / 215 pk, de maximale trekkracht bedraagt 310 Nm.

Begin 2003 zal Chrysler de Crossfire in productie nemen, in de Karmann fabrieken in het Duitse Osnabrück. Karmann is sinds jaar en dag partner van DaimlerChrysler en heeft meer dan honderd jaar ervaring met het produceren van automobielen. Karmann werd opgericht in 1901 en is een vooraanstaande full-service leverancier voor verschillende bedrijven in de auto-industrie.

Nieuwe sportcoupé combineert pure vorm en techniek De Chrysler Crossfire combineert typisch Europese eigenschappen op het gebied van afmetingen en techniek met het vermogen en de persoonlijkheid van een Amerikaanse sportauto.

De opvallende vormgeving van de Chrysler Crossfire is een tastbaar bewijs van ons vermogen om het merk Chrysler naar een hoger plan te tillen, aldus Trevor Creed, Vice President van de Designafdeling van de Chrysler Groep. Van het fraaie design tot de veelbelovende aandrijflijn heeft deze auto alles in zich om autoliefhebbers over de hele wereld enthousiast te maken.

Klassiek design met krachtige uitstraling
Mede dankzij een lange motorkap en ronde achtersteven is het profiel van de Crossfire duidelijk herkenbaar. De brede wielkasten van de auto omvatten grote 19 inch wielen achter. De voorwielen zijn iets kleiner, hoewel deze met 18 inch nauwelijks minder indrukwekkend zijn. Dankzij de iets grotere achterwielen krijgt het zijprofiel van de auto een krachtige, actieve uitstraling.

De naam Crossfire ontstond tijdens de ontwikkeling van de karakteristieke lijnen van de auto, die de auto van voor naar achter kenmerken. Het profiel wordt gedomineerd door fraaie schaduwvlakken die elkaar onder de buitenspiegels kruisen, en brede gespierde spatborden die uitlopen in grote, opvallende achterlichten. Het zijprofiel is compleet met de toevoeging van aluminium luchtsleuven.

In aanvulling op het klassieke design en de atletische lijnen, hebben we bij de Crossfire gebruik gemaakt van een andere verhouding tussen glas en carrosserie, aldus Creed. De zijkanten lopen door, terwijl we het glasoppervlak minimaal hebben gehouden. We wilden dat de inzittenden in de Crossfire het gevoel krijgen dat ze veilig in een bijzondere en sportieve cockpit zitten.

De fraai gewelfde vorm van de motorkap richt de aandacht op het gevleugelde Chrysler embleem en de nieuwe grille. Net als bij de Chrysler 300M bestaan de koplampen uit dubbele ronde elementen die doorlopen in de spatborden. Om het design nog meer gestalte te geven, zijn in de motorkap zes groeven aangebracht, waardoor deze qua vorm aansluit bij de grille.
Een van de meest opvallende kenmerken van de Crossfire is de ruggengraat die over de hele lengte van de auto loopt en die de scherpe gebeitelde vorm van de carrosserie extra accentueert. De vorm van deze opstaande rand komt ook terug in de deurgrepen en buitenspiegels.

De geleidelijk aflopende achtersteven biedt een fraaie aanblik waarin de grote achterwielen en gespierde schouders goed tot uitdrukking komen. Om sportieve prestaties extra te benadrukken, beschikt de Crossfire bovendien over een achterspoiler die geactiveerd wordt als het voertuig een snelheid van 80 km/h bereikt.

Interieur: machinale precisie
Het verfijnde tweezits interieur sluit naadloos aan bij het exterieur. De opvallende ruggengraat die de carrosserie siert, komt in het interieur terug op de mat-aluminium middenconsole. De fraaie vorm lijkt via het dashboard door het voorraam zijn weg naar buiten te vinden, lopend over de motorkap op zoek naar aansluiting bij de carrosserie. De stoelen zijn bekleed met leder in de kleuren Dark Slate Gray en Light Taupe, met in de hoofdsteunen het bekende Chrysler logo. Op het instrumentenpaneel is een opvallende startknop aangebracht, direct naast de stuurkolom.
Het interieur van de Crossfire maakt een nette, afgewerkte indruk, aldus Trevor Creed. Dankzij de hoog doorlopende raamlijn, zit je diep in de auto. Wie instapt, wil ongetwijfeld direct wegrijden. De Chrysler Crossfire is een even gewaagde als unieke combinatie van eersteklas techniek en modern, Amerikaans design, besluit Creed.

De Chrysler Crossfire werd vorig jaar voor het eerst als conceptcar aan het publiek getoond, tijdens de North American International Autoshow in Detroit. Sindsdien won de Crossfire prijzen als 2001 Exterior Design of the Year van Automotive news in de Verenigde Staten, 2001 Concept van het Jaar van CarStyling in Japan en 2001 Design van het Jaar van het Franse lAutomobile.

Crossfire completeert leveringsgamma
Het merk Chrysler heeft de afgelopen tien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt, met de geheel nieuwe Crossfire als meest recente voorbeeld van
vooruitstrevende innovatie.

In elk segment dat we hebben bedacht of waarin we meedoen, hebben we de juiste snaar weten te raken, zegt Tom Marinelli, Vice President van het Global Brand Center van de divisie Chrysler/Jeep. Van de Chrysler PT Cruiser tot de 300M en de Grand Voyager, al onze voertuigen combineren baanbrekend design met uitzonderlijke prestaties. De Crossfire is de ultieme expressie van het merk Chrysler. We denken dat we met de Chrysler Crossfire veel nieuwe klanten kunnen aantrekken, die tot dusverre wellicht niet echt belangstelling voor ons merk hadden.

Door gepassioneerd Amerikaans design te combineren met Duitse techniek, is de Chrysler Crossfire een even fraaie als doeltreffende aanvulling op het modellengamma van Chrysler, waarmee de auto op positieve wijze bijdraagt aan het verstevigen van het merkimago. De Crossfire brengt het doel van Chrysler weer een stap dichterbij, het bieden van een grote variëteit aan veelbelovende automobielen die uitblinken in opvallend design, sportieve prestaties, functionaliteit en allure.

Het merk Chrysler wint telkens terrein en weet zijn aanwezigheid op internationale markten keer op keer te verstevigen, mede dankzij succesvolle producten zoals de recentelijk geheel vernieuwde Chrysler Voyager en Grand Voyager, en de populaire
PT Cruiser die sinds kort ook verkrijgbaar is met een moderne 2.2 liter dieselmotor, om aldus te voldoen aan speciale Europese behoeften.

Belangrijke kenmerken van de Chrysler Crossfire:
* 3.2 liter, 18-kleps, SOHC V-6 motor

* 160 kW / 215 pk en 310 Nm koppel

* Handmatige zesversnellingsbak of automatische vijftraps transmissie

* Achterwielaandrijving

* Rondom ABS, geventileerde schijfremmen 300 x 28 mm vóór, bekrachtigde schijfremmen 278 x 9 mm achter
* Elektronisch Stabiliteits Programma, beïnvloedt onder meer ontsteking en bediening van de gasklep zodat het motorvermogen optimaal wordt overgebracht

* Automatische Slip Reductie, traction control stelt spinnende wielen vast en remt elk individueel wiel af of beperkt het motorvermogen totdat grip is hersteld

* Onafhankelijke wielophanging met schroefveren en gasgevulde schokbrekers voor

* Onafhankelijke vijfvoudige wielophanging met schroefveren en gasgevulde schokbrekers achter

* Verstelbare stuurkolom

* Achterspoiler, snelheidsafhankelijk

* Bose Accoustimass® Sound System met zes speakers
* 18 inch P225/40ZR banden voor

* 19 inch P255/35ZR banden achter

* Aluminium wielen