Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Bijkomende milieuvergunning voor luchthaven Oostende Brugge, 4/3/2002
Luchthavens zijn op 1/5/1999 milieuvergunningsplichtig geworden. De Bestendige Deputatie heeft voor de luchthaven van Oostende op 13/4/2000 de milieuvergunning verleend voor een termijn van 5 jaar.

Eind vorig jaar heeft de luchthaven de milieuvergunning aangevraagd voor de andere aanwezige milieuvergunningsplichtige onderdelen. Dit gaat van de volledige lozingssituatie over de aanwezige machines tot de opslag van diverse producten. Er wordt dus helemaal niet gevraagd om de luchthavenactiviteiten zelf uit te breiden.

In navolging van het unaniem advies van de Provinciale Milieuvergunningscommissie heeft de Bestendige Deputatie op 28/2/2002 de milieuvergunningsaanvraag ingewilligd. Het overgrote deel van de aanvraag heeft een geringe milieu-impact, zodat dit tot de einddatum van de lopende vergunningstermijn (13/4/2005) vergund wordt.

Het voornaamste aspect van dit dossier betreft ongetwijfeld de lozingssituatie. Die is uitermate complex. Het terrein is uitgestrekt en kent vele lozingspunten. Bovendien is de oorsprong en de samenstelling van de diverse afvalwaters niet altijd gemakkelijk te achterhalen.

De Bestendige Deputatie heeft dan ook de verplichting opgelegd aan de exploitant om dit verder uit te werken gedurende een proefperiode. Tevens is voorzien dat dit aspect verder opgevolgd wordt tijdens de driemaandelijkse bijeenkomsten van de overlegcommissie voor de luchthaven.

Tot slot weigert de Bestendige Deputatie de toestemming te verlenen om het afvalwater afkomstig van de vliegtuigen te lozen in de riolering. De Bestendige Deputatie wil niet dat de goede werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het gedrang zou komen door de lozing van die chemische toiletten.