Stadsdeel Zeeburg

Overeenkomst aanpak Indische Buurt

Stadsdeel Zeeburg en woningcorporatie De Dageraad gaan samenwerken bij de flinke opknapbeurt die de Indische Buurt de komende jaren krijgt. Daartoe ondertekenen op maandag 4 maart stadsdeelwethouder Ederveen en directeur Weenink van de Dageraad de overeenkomst ´Stedelijke Vernieuwing Indische Buurt´. Deze overeenkomst loopt tot 2005 en is een intentieverklaring voor de samenwerking.

Investering
Woningbouwcorporatie De Dageraad is de grootste sociale woningbezitter in de Oude Indische Buurt, dat is de omgeving Javastraat en Balistraat. Zij beheert ongeveer 3300 woningen, waarvan ongeveer 50 procent getypeerd wordt als vooroorlogse, kleine, goedkope huurwoningen van matige kwaliteit.

De Dageraad heeft een ingrijpend voorraadbeheerplan opgesteld, waarbij zij zich vastlegt om de komende jaren ¤ 68 miljoen te investeren in het opknappen van woningen en ook het aanbod van woningen te wijzigen. Woningen die meer zijn afgestemd op de eisen van deze tijd en die rekening houdt met de bevolkingssamenstelling. De Dageraad wil bovendien graag de leefbaarheid in de buurt vergroten. Dat vereist een integrale aanpak.

Visie
Dit plan van de Dageraad sluit goed aan bij twee toekomstplannen van stadsdeel Zeeburg, namelijk `Grote Stedenbeleid in de Indische Buurt 2000-2004' en `Honderd jaar verder, Stedelijk Vernieuwingsplan voor de Indische Buurt 2001'. In deze visie wil het stadsdeel de woningen verbeteren, voldoende betaalbare huurwoningen handhaven, de verkoop van huurwoningen stimuleren, kleine woningen samenvoegen en de buurtpleinen een betere uitstraling geven door ze te vernieuwen.

Leefbaarheid
Een belangrijk aspect van de gezamenlijke aanpak van de Indische Buurt is om naast woningen renoveren en bouwen de leefbaarheid in de buurt te vergroten. De doelstelling is dat de stedelijke vernieuwing ten goede komt aan alle bewoners in de Indische Buurt. Versterking van buurtbeheer en samenwerken met diverse organisaties op het gebied van welzijn is daarbij noodzakelijk.

Het stadsdeel continueert haar jaarlijkse structurele investeringen in projecten, activiteiten en organisaties ter verbetering van de sociale structuur. Zij neemt het initiatief om dit ook gericht voor de Indische buurt in te zetten. Alleen met bewoners kan de stedelijke vernieuwing een succes worden. Beide partijen verplichten zich dan ook om tijdens het proces in gesprek te gaan met de belanghebbenden. Daarvoor zal een communicatie/participatieplan worden uitgewerkt.

Economische structuur
Het stadsdeel versterkt ook de economische structuur. Dit komt tot uiting in het project Buurtmanagement Javastraat, waarbij wordt samengewerkt met de ondernemersvereniging en ondernemers in de buurt. De Dageraad wil op de begane grond meer bedrijfsruimten realiseren. Meer kleinschalige bedrijven in de buurt zal de bedrijvigheid een impuls te geven.

Wederzijds belang
Laetitia Ederveen: "Dit is een belangrijke stap in de vernieuwing van de Indische Buurt. Ik ben verheugd dat De Dageraad de komende jaren zoveel wil investeren in deze buurt. Ons wederzijds belang komt in de aanpak goed tot zijn recht. Samen met De Dageraad, maar zeker ook met andere organisaties, ondernemers en bewoners leidt dit tot betere woningen, mooiere pleinen en een leefbaarder buurt. Onze plannen richten zich het eerst op het Javaplein/Javastraat, omgeving Borneostraat en Muiderpoort."