Gemeente Wassenaar

Ondertekening convenant prestatieafspraken woco's 26-02-2002

Op maandag 4 maart 2002 vindt in raadhuis de Paauw de ondertekening plaats van een voor de gemeente en woningbouwcorporaties (woco's) belangrijk te sluiten convenant. Het convenant betreft ondermeer afspraken die gemaakt worden met de Wassenaarse Bouwstichting, de gemeente en woningbouwvereniging St. Willibrordus om meer woningen beschikbaar te stellen voor Wassenaarse jongeren.

Aangezien er niet of nauwelijks nieuwe woningbouwlocaties zijn en het aantal vrijkomende woningen per jaar vrij klein is, heeft dit met name gevolgen voor de zogeheten starters op onze woningmarkt. Bij toewijzing van woningen aan starters kregen de oudste starters voorrang en de vele jongeren vielen dan buiten de boot. Afgesproken is ernaar te streven meer woningen voor starters te bestemmen en de helft van die woningen toe te wijzen aan een selectieve groep starters. Minimaal 50 % van de vrijkomende woningen zullen voor starters zijn. De helft daarvan is voor woningzoekenden onder de 30 jaar. De ondertekening van het convenant bewijst hiermee een impuls te hebben gecreëerd in het voordeel van de lokale woningzoekenden. Dit alles is in overeenstemming met de onlangs op regionaal niveau overeengekomen prestatieafspraken. Als onderdeel van die afspraken worden ook meer woningen geschikt gemaakt om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Hierbij valt te denken aan het realiseren van liften. Daarnaast zullen woningen die specifiek geschikt zijn voor ouderen straks gereserveerd worden voor oudere woningzoekenden. Ook het aspect bijzondere woonvormen als projecten voor lichamelijke gehandicapten maken deel uit van de afspraken.

Achterliggende reden om dit alles te bekrachtigen heeft te maken met het in juni 2000 vastgestelde gemeentelijk Volkshuisvestingsbeleid 2000-2005, waarin concrete doelstellingen zijn geformuleerd. Als uitwerking daarvan is vervolgens met de beide corporaties overleg gevoerd om tot herijking van het toenmalig beleid te komen. Samengevat komt het er op neer dat het streven is om tot lokaal maatwerk te komen als aanvulling en verbetering van het huidig woonruimte verdelingsbeleid.

De ondertekening van het convenant vindt plaats om 14.00 uur door de directies van de desbetreffende woningcorporaties en namens de gemeente, burgemeester Van den Muijsenberg, in het bijzijn van volkshuisvestingswethouder, drs. H. Klooster.