ABN AMRO



Amsterdam, 04 maart 2002

ABN AMRO voorziet ingrijpende wijzigingen in de apothekerssector

Uit een recent door ABN AMRO gehouden onderzoek blijkt dat maar liefst 45% van de ondervraagde zelfstandige apothekers overweegt binnen 5 jaar de apotheek te verkopen. Door de vraag van de zijde van de groothandels zijn de goodwillprijzen gestegen naar niet eerder voorgekomen niveaus waardoor verkoop uit financieel oogpunt extra aanlokkelijk wordt. De massale verkoop zou kunnen leiden tot een door enkele ketens gedomineerde markt.

Bijna de helft van de apothekers die heeft aangegeven te willen verkopen, heeft daartoe nog geen enkele voorbereiding getroffen. In het algemeen wordt bij een bedrijfsoverdracht een voorbereidingstermijn van vijf jaar geadviseerd.

Het onderzoek bevestigt de bestaande trend van een overgang naar een door de ketens van de geneesmiddelen-groothandels gedomineerde markt, zoals ook in bij voorbeeld de drogisterij sector het geval is. Van de apothekers verwacht 40% dan ook dat er over 10 jaar nog nauwelijks zelfstandige apotheken zijn. Overigens betreuren veel van de ondervraagde apothekers deze trend, maar zien dit wel als een onontkoombare realiteit.

Het onderzoek is gehouden onder 110 apothekers in Zuidwest Nederland in opdracht van de Adviesgroep Directeur Groot Aandeelhouder van ABN AMRO. Deze Adviesgroep begeleidt ondernemers bij het voorbereiden van een bedrijfsoverdracht.