Tulip Computers NV

PERSBERICHT

VOORLOPIGE RESULTATEN 2001 TULIP COMPUTERS

Amersfoort, 4 maart 2002

Tulip Computers ("Tulip") heeft aan het einde van het boekjaar 2001 haar resultaten sterk zien verslechteren als gevolg van onder andere ongunstige marktomstandigheden en realiseert verlies over 2001.

Zoals al aangegeven in het persbericht van 26 november 2001 werd Tulip aan het einde van 2001 geconfronteerd met een aantal negatieve ontwikkelingen. De druk op de marges in de ICT-markt in het laatste kwartaal van 2001 was groot. Dit tezamen met een absolute daling van de omvang van de business to business markt in Europa met 18% ten opzichte van een jaar eerder, heeft de resultaten negatief beïnvloed.

Met name de late leveringen van de P4-processoren van Intel en componenten uit Taiwan (Typhoon) hebben bijgedragen aan het omzetverlies. Mede als gevolg van deze late en incomplete leveringen had Tulip aan het einde van 2001 voor meer dan ¬ 3 miljoen aan opdrachten, welke niet meer voor het einde van het jaar konden worden uitgeleverd.

Tegen alle verwachtingen in kon de opdracht van de regering van Bangladesh voor de levering van meer dan 10.000 computers met periferie en het trainen van meer dan 7.000 leraren, in 2001 nog niet worden uitgevoerd. Als gevolg hiervan ontstond omzet- en margeverlies.

Zoals vermeld bij het halfjaarbericht 2001 zijn in 2001 claims ontvangen van leveranciers voor een bedrag van circa ¬ 1,3 miljoen welke betrekking hebben op de boekjaren 1999 en 2000. Inmiddels zijn de claims afgewikkeld en heeft betaling plaatsgevonden. De financiële gevolgen worden ten laste gebracht van het resultaat over 2001.

Tulip is van mening dat de onderneming een onevenredig groot deel van de verwerkingskosten van alle in Nederland ingenomen oude computer-apparatuur in rekening gebracht krijgt. Een juridische procedure dienaangaande heeft echter niet tot een voor Tulip positief resultaat geleid. Hierdoor wordt een extra verlies van bijna ¬ 0,4 miljoen genomen.

De totale omzet voor 2001 zal circa ¬ 92 miljoen bedragen. Tulip verwacht dat door bovengenoemde ontwikkelingen een negatief operationeel resultaat (vóór buitengewone baten en lasten, en financieringskosten) van ruim ¬ 4 miljoen is gerealiseerd en verwacht dat het totale resultaat circa ¬ 11 miljoen negatief zal zijn ten opzichte van ¬ 24,6 miljoen negatief in het boekjaar 2000.

Mogelijke extra herwaarderingen en voorzieningen kunnen dit resultaat, mede na het verkrijgen van duidelijkheid, nog verder negatief beïnvloeden, want in het kader van het overleg gevoerd tussen de Directie en Raad van Commissarissen over de uitbreiding van de activiteiten en de verdere strategische ontwikkeling van Tulip, hetzij autonoom, hetzij door fusies en overnames, streeft de Tulip Directie ernaar versneld duidelijkheid te krijgen over een aantal nog altijd niet opgeloste zaken die mogelijke gevolgen op het resultaat zouden kunnen hebben. Alhoewel één en ander zich zowel positief als negatief kan ontwikkelen, verwacht de Directie dat met betrekking tot de definitieve resultaten 2001, na overleg met de externe accountant, een additionele voorziening van ¬ 4 miljoen genomen zal worden. Zoals bekend heeft Tulip een octrooi-inbreukprocedure bij de District Rechtbank in de staat Delaware (USA) aanhangig gemaakt tegen Dell Computer Corporation ("Dell"). Het octrooi betreft PC's die gebaseerd zijn op een moederbord en een riser card die computerfabrikanten in staat stellen op specifieke manieren zowel PCI als ISA aan te sluiten. Door middel van de rechtzaak in de USA tracht Tulip een toereikende schadevergoeding te verkrijgen voor de inbreuk die Dell, naar het oordeel van Tulip, sinds 1997 op het octrooi van Tulip maakt. In de bovengenoemde bedragen is geen rekening gehouden met een waardering van de Dell-claim.

Gezien de huidige onzekere marktomstandigheden wordt thans nog geen resultaat-verwachting voor het boekjaar 2002 uitgesproken.

Tulip Computers (Tulip) is een internationale IT-leverancier die servers, deskbound computers, notebooks en communicatieproducten integreert in totaaloplossingen voor de zakelijke IT-gebruiker.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Tulip Computers N.V.
Marloes Withagen
Postbus 150
3800 AD AMERSFOORT
Tel: 033 - 45.49.482
Fax: 033 - 45.49.499
E-mail: press@tulip.com
Internet: www.tulip.com

Tulip Computers International B.V.
Corporate Communications Department
Databankweg 7
NL-3821 AL AMERSFOORT
Tel: +31 - (0)33 - 45.49.301
Fax: +31 - (0)33 - 45.49.400