ANDERSEN

Drie finalisten voor Andersen Jazz Award van euro 20.000

Hoofdprijs euro 20.000
Randal Corsen, Oene van Geel en Francien van Tuinen dingen naar Andersen Jazz Award

De adviesorganisatie Andersen Nederland en het Concertgebouw reiken op woensdag 24 april 2002 in het Concertgebouw de Andersen en Concertgebouw Jazz Awards uit. De voorronde voor de Andersen Jazz Award is gisterenavond gehouden in het Bimhuis te Amsterdam. Juryvoorzitter Peter Krom maakte na afloop van het concert bekend dat Randal Corsen (piano), Oene van Geel (viool) en Francien van Tuinen (zang) zijn genomineerd voor deelname aan de finale in het Concertgebouw op woensdag 24 april a.s.
De Andersen Jazz Award wordt toegekend aan een veelbelovend jazzmusicus, een zgn. 'talent deserving wider recognition'. De winnaar van de finale op 24 april in het Concertgebouw ontvangt een geldprijs van euro 20.000. De beide andere finalisten ontvangen elk een stimulansprijs van euro 2.500.

Naast de drie gekozen finalisten namen aan de voorronde deel, Tilmar Junius (piano), Gerard Kleijn (trompet) en Sven Schuster (bas). Alle deelnemers traden in het Bimhuis op met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw o.l.v. Henk Meutgeert. Orkestleider Meutgeert en Rob Horsting arrangeerden voor deze gelegenheid composities van de kandidaten voor big band. Tevens speelden de kandidaten een aantal stukken naar keuze met kleine bezettingen uit het orkest.

De drie finalisten zullen op 24 april aanstaande in het Concertgebouw het eerste deel van de avond voor hun rekening nemen. De winnaar wordt direct na de pauze bekend gemaakt en zal optreden met George Coleman, winnaar van de Concertgebouw Jazz Award 2002. Coleman, die het tweede deel van de avond voor zijn rekening neemt, krijgt deze oeuvreprijs uitgereikt door Martijn Sanders, directeur van het Concertgebouw. Henk Meutgeert en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw spelen de gehele avond wederom een centrale rol; zowel de finalisten als George Coleman spelen deze avond met het toporkest. De presentatie is in handen van Hans Dijkstal.

De Andersen Jazz Award is het initiatief van de adviesorganisatie Andersen die zich sterk identificeert met het hoge niveau van de Nederlandse jazzmusici en de geheel eigen sfeer die jazzmuziek kenmerkt. De prijzen zijn ter beschikking gesteld door de Andersen Foundation, een stichting die sociale en culturele projecten ondersteunt, met als doel een bijdrage te leveren aan de verdere beroepsontwikkeling van getalenteerde musici.

De Andersen Jazz Award jury, voorgezeten door Peter Krom (Andersen Foundation), bestaat uit Hein van de Geijn (musicus, producer, docent), Paul Gompes (coördinator Dutch Jazz Connection), Amanda Kuyper (muziekjournalist), Jan Menu (musicus, producer), en Bert Vuijsje (journalist/jazzrecensent).
De Concertgebouw Jazz Award is toegekend door een jury bestaande uit Martijn Sanders (voorzitter), Peter Krom (Andersen Foundation), Henk Meutgeert (musicus, arrangeur, dirigent), Han Reiziger (muziekjournalist, programmamaker) en Aad Bos (voormalig radio jazzprogrammamaker).

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van het Concertgebouw, dagelijks geopend van 10.00-19.00 uur. Telefonisch bereikbaar van 10.00-17.00 uur: 020 6718345.. Prijs euro 25, CJP-houders euro 20

Inlichtingen:
Zie ook: www.concertgebouw.nl of www.andersen.com Secretariaat Andersen & Concertgebouw Jazz Awards tel: 020 423 2294, fax: 020 423 2295


04 mrt 02 18:46