Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Evaluatieonderzoek naar de begeleidersvoorziening voor doofblinde mensen

Subsidie voor begeleiding doofblinden

4 maart 2002

Het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW heeft in opdracht van het College voor zorgverzekeringen een evaluatieonderzoek uitgevoerd naar de Regeling subsidiëring begeleiding doofblinden. De conclusie is dat de begeleidersvoorziening de bewegingsmogelijkheden van doofblinden en hun deelname aan de maatschappij vergroot. De tijdelijke subsidieregeling wordt in 2002 voortgezet.

In Nederland wonen ongeveer 5000 doofblinden. Door hun dubbele handicap komen zij weinig buiten de deur. De begeleidersvoorziening is een nieuwe vorm van hulpverlening aan doofblinde mensen en is er op gericht de zelfstandigheid van doofblinde mensen te vergroten. De subsidieregeling staat open voor alle zelfstandig wonende doofblinde mensen, ongeacht hun leeftijd en de aard en ernst van hun beperkingen. Zij kunnen op basis van deze regeling aanspraak maken op maximaal 208 uur begeleiding per jaar. Dat komt omgerekend neer op gemiddeld vier uur begeleiding per week.

Aantoonbaar effect
De begeleidersvoorziening leidt bij de deelnemers aantoonbaar tot het beoogde effect. De begeleiding verruimt de mogelijkheden van doofblinde mensen, het bevordert de zelfstandigheid en draagt bij aan sociale contacten. Het betalen van begeleiders maakt hun werk minder vrijblijvend en haalt het uit de sfeer van liefdadigheid waardoor doofblinden makkelijker een beroep doen op de begeleider.

Bereik vergroten
Uit het onderzoek blijkt dat nog te weinig mensen gebruikmaken van de voorziening. Het bereik zou dan ook moeten worden vergroot. De doofblinden zijn nu vooral afkomstig uit de groep tussen de dertig en vijftig jaar die op jonge leeftijd doofblind zijn geworden. Jongeren en veel mensen met ouderdomsdoofblindheid zijn slecht op de hoogte van de begeleidersvoorziening. De meeste doofblinden werven de begeleiders zelf uit eigen kring. Slechts 15 procent van de contracten tussen doofblinde deelnemers en begeleiders is via bemiddeling tot stand gekomen.

Bestellen
Evaluatieonderzoek naar de begeleidersvoorziening voor doofblinde mensen is geschreven door Alice Schippers en kost ¤ 6,50. ISBN 90-5050-976-2 en NIZW-bestelnummer E 43211. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel en te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 4 maart 2002