Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

ABCD - wie doet er mee?

Maartnummer van Tijdschrift voor de Sociale Sector

4 maart 2002

Asset-Based Community Development, kortweg ABCD, mag zich in Nederland in steeds meer belangstelling verheugen. De boodschap is simpel: begin niet bij problemen maar bij potenties van buurtbewoners. In Amerika is het een beweging aan het worden, maar werkt het ook in Nederland? In het maartnummer van Tijdschrift voor de Sociale Sector het dossier ABCD - wie doet er mee? Hierin wordt op drie verschillende manieren gekeken naar de nieuwste methode uit de Verenigde Staten.

In Schatten onder het zand wordt de vraag besproken wat de ABCD-methode nu precies inhoudt. Daarbij komen onder andere de vijf stappen aan bod die het vaste stramien voor de ABCD-aanpak vormen. In het daarop volgende Van binnen uit schetsen de Amerikaanse `godfathers' van de ABCD-methode de filosofie achter deze methodiek. Ten slotte wordt in Zie de verschillen gezocht naar het antwoord op de vraag hoe Amerikaans de methode eigenlijk is. Immers, wie de typisch Amerikaanse achtergronden over het hoofd ziet, kan in Nederland met de ABCD-formule wel eens van een koude kermis thuiskomen.

Verder in dit nummer
De helden van Tabitha
Op de schuifdeur van een Amsterdams verzorgingscentrum prijkt een levensgrote foto van een damesvoetbalelftal - gemiddelde leeftijd tachtig jaar. Het is een project van beeldend kunstenaar Lino Hellings, die vindt dat kunst op locatie wat teweeg moet brengen. In verzorgingscentrum Tabitha ging dat bijna mis. Over pesterijen, ingezonden brieven, landelijke media en hoe het uiteindelijk toch nog goed afliep.

Nieuwe woondiensten, oude kokers
Overal wordt gezocht naar nieuwe vormen om zorg en welzijn beter af te stemmen op de vraag. Toch blijven de oude kokers in stand. Nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de woondienstverlening lijken de macht van de traditionele instellingen eindelijk te breken.

Wijken voor verslaafde daklozen
Drie jaar geleden besloot de gemeente Utrecht een einde te maken aan de overbelasting van de binnenstad door zo'n vierhonderd dakloze verslaafden. Hostels moesten de pijn over verschillende wijken van Utrecht verdelen. Wijkbewoners zaten daar niet op te wachten, maar de gemeente hield voet bij stuk.

Leefbaarheid - meer dan een kreet?
Een heuse politieke beweging tooit zich inmiddels met de naam `leefbaar'. Maar wat houdt het eigenlijk in? Zeven steden blijken redelijk consistent in wat ze eronder verstaan. Toch zou wat meer diepgang geen kwaad kunnen.

Abonnement
Een abonnement op het Tijdschrift voor de Sociale Sector kost ¤ 54,00 voor particulieren, ¤ 84,00 voor instellingen en ¤ 36,00 voor studenten. ISSN 0921-2116.

Laatste update: 4 maart 2002