ANBO


Persberichten

Utrecht, 04-03-2002

Hulpdossier voor wachtenden: nieuw wapen in strijd tegen wachtlijsten
De ANBO, de bond voor vijftig-plussers brengt een nieuw wapen in stelling tegen de wachtlijsten: het dossier voor wachtenden in de zorg.
Mensen die op een wachtlijst staan voor thuiszorg of een plaats in een verzorgings- of verpleeghuis, kunnen daarmee hun verzekeraar aanspreken op zijn zorgplicht. In drie tot vier stappen wordt uitgelegd hoe wachtenden het leveren van directe AWBZ-zorg, eventueel via de rechter, bij hun zorgverzekeraar kunnen claimen.

Ondanks wachtlijstbemiddeling van zorgverzekeraars ondervinden mensen met een indicatie voor zorghulp nog dagelijks problemen met wachtlijsten. Volgens de laatste cijfers gaat het om 82.000 mensen: 32.000 daarvan krijgen geen hulp en 50.000 mensen krijgen minder zorg dan waar ze recht op hebben.
De ANBO, die in 1999 via de rechtbank in Utrecht met succes het recht op zorg heeft afgedwongen, wijst wachtenden erop wat zij kunnen doen bij plaatsing op een wachtlijst. Wanneer de wachtlijstservice van de zorgverzekeraar of het persoonsgebonden budget geen oplossing bieden, dan kunnen wachtenden de zorgverzekeraar sommeren om binnen 14 dagen hulp te leveren. In het dossier is daartoe een voorbeeldbrief opgenomen. Levert dat geen directe hulp op, dan worden in het dossier de mogelijkheden voor juridische bijstand uitgelegd. De hulpvraag kan vervolgens aan de rechter worden voorgelegd.
Veel hulpvragers weten niet hoe zij hun zorgverzekeraar kunnen aanspreken op zijn zorgplicht. Daarom heeft de ANBO deze dossiermap samengesteld met een voorbeeldbrief die wachtenden naar hun verzekeraar kunnen sturen.

De Dossiermap Wachtlijsten Zorg kost 1,36 voor ANBO-leden en 2,27 voor niet-leden. Te bestellen door overmaking van dit bedrag op postrekening 41 24 24 t.n.v. ANBO-Verkoopartikelen te Utrecht o.v.v. bestelnummer P4424. Via internet bestellen of downloaden is ook mogelijk.

Artikel versturen aan een bekende - Print dit artikel