Gemeente Alkmaar



01 maart 2002


Overeenkomst woningcorporaties en gemeente over kernvoorraad huurwoningen

De gemeente Alkmaar en de Alkmaarse woningcorporaties SVA, Willibrordus, Goed Wonen en WWNK hebben maandag 4 maart een overeenkomst ondertekend over het aantal betaalbare huurwoningen dat minimaal in Alkmaar nodig is. De Alkmaarse Huurdersorganisatie AHO is nauw betrokken geweest en hebben ook ingestemd bij de totstandkoming van de overeenkomst.

In de overeenkomst over de kernvoorraad huurwoningen is rekening gehouden met de immer veranderende woningmarkt. Zo is in de overeenkomst opgenomen hoe de ontwikkelingen op woninggebied in de gaten gehouden kunnen worden zodat in de toekomst ook voldoende betaalbare huizen beschikbaar blijven.

Betaalbaar
Voor het vaststellen van het begrip `betaalbaar' is uitgegaan van alle huishoudens die in principe aanspraak kunnen maken op huursubsidie. Dit is ongeveer 30% van alle huishoudens in Alkmaar. Voor deze doelgroep geldt, dat een betaalbare huurwoning een huurwoning is tot aan de huursubsidiegrens (dit is een landelijk uitgangspunt). Momenteel is de maximale huur waarvoor nog huursubsidie ontvangen kan worden 427,- per maand.

Tot op heden werd in Alkmaar `betaalbaar' krapper gedefinieerd, namelijk een huurprijs tot 367,-. De overeenkomst tussen de gemeente en de woningcorporaties maakt dat lagere inkomensgroepen ook duurdere woningen kunnen gaan huren. Met name in Alkmaar-Noord zullen lagere inkomensgroepen verschil merken; de keuzemogelijkheden worden voor deze Alkmaarders verdubbeld.

Ruim voldoende
Uit het vergelijken van de behoefte aan betaalbare woningen met het aantal woningen met een huurprijs tot 427,- blijkt dat er in Alkmaar ruim voldoende betaalbare woningen zijn, zelfs 1500 meer dan minimaal benodigd. Met de overeenkomst is vastgelegd hoe woningcorporaties kunnen omgaan met hun woningvoorraad en hoe partijen dit jaarlijks op elkaar af willen stemmen.