Openbare Bibliotheek Oss

31 januari 2002

CULTURELE COPRODUCTIES:

Schrijfster Anne Enquist en pianist Ivo Janssen aan de vooravond van de boekenweek te gast in Oss

Op maandag 4 maart 200 brengen Anna Enquist, schrijfster van het Boekenweekgeschenk 2002, en pianist Ivo Janssen een bijzonder programma ter gelegenheid van de Boekenweek ten gehore met een unieke combinatie van literatuur en muziek. Het optreden vindt plaats om 20.00 uur in Zaal de Linck, ingang Muzelinck te Oss en wordt georganiseerd door Libris Boekhandel Derijks en de Bibliotheek Oss. Zowel in de bibliotheek als de boekhandel zijn vanaf nu toegangskaarten te koop voor 12,50. De activiteit maakt deel uit van de Culturele Coproducties.

Anna Enquist

In 1991 was ze er opeens. Haar debuut, de gedichtenbundel Soldatenliederen, werd 'het opvallendste debuut van de afgelopen jaren genoemd. Ze werd direct herkend als een dichteres met een heel eigen stem en werd uitgenodigd voor De Nacht van de Poëzie en Poetry International. Anna Enquist (1945) studeerde piano en psychologie. Ze schrijft gedichten, romans en korte verhalen. In 1993 ontving zij voor Jachtscènes de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In 1997 werd haar roman Het Geheim door de lezers gekozen tot Boek van het Jaar, waarvoor zij de Trouw Publieksprijs ontving. Dit jaar heeft zij het Boekenweekgeschenk 2002, De IJsdragers, geschreven. Iedereen die tijdens de Boekenweek voor 11,11 aan boeken koopt, krijgt deze novelle cadeau.

Ivo Janssen

Ivo Janssen studeerde bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Tussen 1986 en 1990 won hij een aantal prijzen, waaronder de Jacques Vonk Prijs, die hem in staat stelde zijn studie in het buitenland voort te zetten bij o.a. Robert Levin. Sinds zijn debuut in 1988 treedt Ivo Janssen regelmatig op in binnen- en buitenland. In 1994 begon hij in samenwerking met het Nederlands Bach Collegium aan een zeer ambitieus project. In de loop van een aantal jaren zal hij het complete werk van J.S. Bach uitvoeren en op cd zetten.

Naar aanleiding van de beschreven muziek in de roman Het geheim maakte hij de cd 'De erfenis van meneer De Leon' en vorig jaar verscheen 'Tussen boven- en onderstem' met preludes van Chopin en gedichten van Anna Enquist.

Start van de Landelijke Boekenweektoernee in Oss

Literatuur en muziek horen bij elkaar en zijn uit dezelfde bron ontstaan. Helaas is dat na de Middeleeuwen uit elkaar gegroeid, maar gelukkig zijn er steeds meer schrijvers die regelmatig een brug slaan tussen taal en muziek.

Anna Enquist combineert haar twee passies in een bijzonder programma:

Zij leest fragmenten voor uit haar roman Het Geheim waarin wordt gesproken over pianomuziek van Rachmaninov en Bach. Ivo Janssen speelt vervolgens deze fragmenten. Na een korte pauze leest Anna Enquist gedichten voor over moeders en kinderen en zal Ivo Janssen de 'Kinderszenen' van Robert Schumann spelen. Zowel de muziek als de gedichten vertolken gevoelens uit de kinderwereld, zoals geluk, ernst, angst en geluk. Tenslotte is er gelegenheid om boeken te laten signeren door Anna Enquist.

Boekenweekactiviteit

De Boekenweekactiviteit van Anna Enquist en Ivo Janssen vindt plaats op maandag 4 maart om 20.00 uur in Zaal De Linck, ingang Muzelinck, Raadhuislaan 18 te Oss.

Toegangskaarten à 12,50 zijn reeds verkrijgbaar bij Libris Boekhandel Derijks en de Openbare Bibliotheek Oss en - indien er nog toegangskaarten beschikbaar zijn - op 4 maart vanaf 19.30 uur in Zaal De Linck.