VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW en NCDO: persuitnodiging voor conferentie

De Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling(NCDO) en de Vereniging VNO-NCW organiseren een conferentie over de rol van het bedrijfsleven in een vernieuwd ontwikkelings-samenwerkingsbeleid, onder de titel:'Minder armoede door meer markt'
naar een nieuwe rol voor bedrijfsleven en NGO's in het ontwikkelings-samenwerkingsbeleid

Deze conferentie wordt gehouden op:
maandag 4 maart 2002
14.00-17.00 uur
lokatie: SER-gebouw, Bezuidenhoutseweg 60 te Den Haag

De media zijn harte welkom op deze bijeenkomst

Onder leiding van SER-voorzitter Wijffels zal in de eerste paneldiscussie worden ingegaan op de lacunes die in het ondernemingsklimaat in ontwikkelingslandenlanden bestaan en welke problemen met voorrang moeten worden aangepakt. De tweede paneldiscussie richt zich op het oplossen van deze problemen en welke bijdrage NGO's en bedrijfsleven kunnen leveren aan de ontwikkeling van het ondernemingsklimaat. Aanbevelingen zullen worden gepresenteerd. Deelnemers aan de paneldiscussies zijn o.a. minister Herfkens, staatssecretaris Ybema, vertegenwoordigers uit NGO's, bedrijfsleven, politiek en vakbeweging.

Aanleiding voor het organiseren van de conferentie is het publiceren van de kabinetsnota 'Ondernemen tegen armoede'. De kabinetsnota geeft een tweeledige beleidsanalyse die in grote lijnen algemeen wordt ondersteund. Deze gaat echter nauwelijks in op de noodzakelijk samenwerking tussen de private en de publieke sector. Tevens is er een gebrek aan structurele aandacht voor de ontwikkeling van de private sector in ontwikkelingslanden en het versterken van het ondernemingsklimaat in die landen.

Afgelopen jaar is een aantal voorbereidende bijeenkomsten gehouden over de rol van de private sector bij ontwikkelingssamenwerking. Resultaat van deze bijeenkomsten is dat de NCDO en VNO-NCW het plan hebben opgevat om de Nederlandse overheid te adviseren op welke wijze de kennis en expertise van het Nederlandse bedrijfsleven en NGO's zouden kunnen worden benut voor steun aan ontwikkelingslanden op het terrein van private sector ontwikkeling.

Om het onderwerp van de conferentie concreter te maken is een paper geschreven met als specifieke case Ghana. De conferentie zal niet specifiek over Ghana gaan, maar over ontwikkelingslanden in brede zin. De onderwerpen van de paneldiscussies zijn in dit paper terug te vinden.
Het paper is op te vragen bij mw. Anita Zeilstra, Vereniging VNO-NCW, tel 070-3490446 of per e-mail, jonkman@vno-ncw.nl.


---

----

Meer informatie is verkrijgbaar bij:

VNO-NCW
Mechteld Oomen: 070 - 3490429

NCDO
Frederieke Meijer: 020 - 5503555

26 feb 02 09:00