WISSELWERK NEDERLAND

WisselWerk Nederland zoekt een baan om de hoek

Wageningen-Minder reistijd, meer vrije tijd. Voordelen voor werknemer, werkgever en het milieu. Wat denkt u van een besparing van 2000 tot 10.000 euro of meer per jaar per werknemer? Dat beoogt het in Wageningen gevestigde bedrijf WisselWerk Nederland. WisselWerk Nederland tracht een einde te maken aan het fileprobleem, de ergernis over het openbaar vervoer en de extra belasting van het milieu. Hoe? Door het werk bij de mensen te brengen.

WisselWerk Nederland is een nieuwe onderneming die als doel heeft zoveel mogelijk mensen dichter bij hun woonplaats te laten werken. Wisselwerk Nederland wil daartoe werknemers onderling van werkplek laten wisselen. Met alle voordelen van dien: niet meer in de file, niet langer wachten op de trein en meer tijd voor jezelf. En het milieu wordt minder belast.

WisselWerk Nederland registreet werknemers die op zoek zijn naar een 'baan om de hoek'. Die worden verzameld in een bestand, waarin onder meer functie, branche, woonplaats en regio kan worden gezocht naar een 'match'. Vervolgens wordt getracht een bemiddeling tot stand te brengen, waarbij werknemers en werkgevers actief worden betrokken.

Kwaliteit
Het dagelijks woon-werkverkeer kost veel tijd. Vrije tijd. Vrije tijd is moeilijk in geld uit te drukken, maar wel in kwaliteit. WisselWerk Nederland heeft hiervoor een berekeningstabel die aantoond dat vrije tijd leidt tot'kwalitijd'.Meer tijd voor kinderen, meer tijd voor sport en ontspanning en meer tijd voor een bevredigend huiselijk en sociaal leven. Daarnaast is de elke werkdag terugkerende gang naar en van bedrijf of instelling voor velen een bron van ergernis. Reizen (twee uur reistijd per dag is geen uitzondering)is immers vaak geen pretje. Menigeen stapt daarom met tegenzin in de auto. en het openbaar vervoer is lang niet altijd een adequaat alternatief. En brengt dus ook frustraties met zich mee. Een baan op-bijvoorbeeld - fietsafstand kan een verademing zijn.

Voordeel.
Werkgevers worden dagelijks geconfronteerd met de grote nadelen van de huidige infrastuctuur. Het aan en afleveren van diensten, grondstoffen en producten geschied vaak niet volgens het gewenste schema. Ook de werknemers valt het steeds zwaarder tijdig de werkplek te bereiken. Alle kilometervergoedingen, tegemoetkomingen in de kosten van het woon-werkverkeer en lease-auto's ten spijt; personeel is veelal uren onderweg en desondanks niet op tijd.

Met veel negatieve effecten. Ergernis, frustratie, aangetaste arbeidsinzet, een toenemend aantal ziekmeldingen.En dat in een tijdperk dat de kosten van woon-werkverkeer naar verwachting alleen maar toenemen en de mogelijkheden voor werkgevers-aftrek worden teruggeschroefd. Reden te meer voor de werkgevers te trachten - daar waar mogelijk - invloed uit te oefenen op de duur van de reistijd van het personeel.

Milieu
Indien werknemers dichter bij huis gaan werken, heeft dat een zeer positief effect op het milieu. Minder reistijd betekend namelijk direct minder uitstoot van CO2. Ongeacht of het woon-werkverkeer per auto of openbaar vervoer geschiedt. Per jaar rijden we(of laten we ons rijden)miljoenen kilometers om van en naar de werkplek te komen. Elke besparing van dat aantal kilometers betekent dat het milieu minder wordt belast.
Een simpel voorbeeld: een werknemer die per jaar met zijn/haar auto 20.000 kilometers woon-werkverkeer rijdt, zorgt voor een CO2 uitstoot van 5 ton. Teneinde dat te compenseren, moet daarvoor elk jaar 0.5 hectare groeiend bos worden aangeplant. Het ligt dus voor de hand dat er naar moet worden gestreefd het rijgedrag(ook in het kader van het woon-werkverkeer) op grote schaal te beinvloeden.

De Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (NOVEM), de dienstverlener in duurzaamheid, juicht het initiatief van WisselWerk Nederland om tot een reductie van de uitstoot van CO2 te komen toe. Want naast werknemers en werkgevers is het milieu zeker gebaat bij een beperking van het verkeer naar en van het werk.

Hoe werkt het.
WisselWerk Nederland registreerd degenen die op zoek zijn naar werk dichter bij huis. Vervolgens wordt er gekeken of er een geschikte wissel met iemand met een vergelijkbare functie mogelijk is. Daarbij wordt onder meer gelet op of de
functies,verantwoordelijkheden,werkzaamheden en financien overeen stemmen. Indien dat zo is wordt een bemiddeling ingezet. WisselWerk Nederland benadert dan de betroffen werkgevers. Als de mogelijkheid tot wissel er is - en beide partijen zijn het eens - dan bemiddeld WisselWerk Nederland inzaken de verdeling van de kosten.

WisselWerk Nederland is zijn bedrijfsactieviteiten op 15 februari 2002 gestart. Meer informatie en registratie op
www.wisselwerknederland.nl

Contactpersoon:
Herman Dijkman
Nude 54
6702 DN Wageningen
info@wisselwerknederland

0317-415875

06-53661832


04 mrt 02 09:01