Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 4 maart 2002

Nieuwe publicatie bundel 4 en 5 mei redes F. Springer, R.F.M. Lubbers en Anne van der Meiden spreken op 4 en 5 mei 2002

4 mei: Nationale Herdenking
Dit jaar verzorgt de auteur F. Springer (1932) de lezing in de Nieuwe Kerk te Amsterdam ter gelegenheid van de Nationale Herdenking de 4 mei. Zijn lezing draagt de titel 'Nooit vergeten'. De dichter Willem van Toorn draagt een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor. Zij doen dit op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De bijeenkomst is in eerste instantie bedoeld voor overlevenden en nabestaanden van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen en vredesmissies daarna en wordt door de NOS rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2 en radio 1 (18.55 - 19.30 uur). Tijdens de plechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam zal de heer R.F.M. Lubbers, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties (UNHCR), minister van Staat en oud-premier, een korte toespraak houden. De 15 jarige scholiere Elisabeth de Pagter uit Middelburg, draagt er haar gedicht Twee voor. Zij is de winnares van Dichter bij 4 mei 2002, een dichtproject voor scholieren.

5 mei: Nationale Viering van de Bevrijding
Tijdens de start van de Nationale Viering van de Bevrijding in de provincie Zeeland, zal prof. dr. Anne van der Meiden (1929) de 5 mei rede met de titel Vrijheid luistert nauw - communicatie en vrijheid in de spiegel uitspreken in de St. Jacobskerk van Vlissingen. Anne van der Meiden is hoogleraar communicatiewetenschappen en emeritus predikant.

Nieuwe publicatie
De Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) bundelt dit jaar de teksten van de 4 mei rede van F. Springer, van het gedicht van Willem van Toorn en van de 5 mei rede van Prof. dr. Anne van der Meiden in een nieuwe publicatie. Deze uitgave zal vanaf 6 mei in de boekhandel te koop zijn en bij de bibliotheken ter inzage liggen. In de maand voorafgaande zullen op deze plaatsen posters de bezoekers attenderen op de nieuwe uitgave. Met de nieuwe publicatie starten het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de CPNB een nieuwe traditie in de hoop meer mensen kennis te laten nemen van de vaak inspirerende teksten die voor 4 en 5 mei worden geschreven.

---