Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: INNOVATIEF ONDERNEMERSCHAP LOONT
Nummer: 29
Datum: 03-05-2002

Het Nederlandse beleid ten aanzien van innovatief ondernemerschap is op de goede weg. Dit blijkt uit het rapport 'Innovative Entrepreneurship, New Policy Challenges' van het Ministerie van Economische Zaken en EIM dat vandaag door o.a. staatssecretaris Ybema van Economische Zaken wordt toegelicht tijdens een lunchlezing op het ministerie.

Speciaal voor deze bijeenkomst heeft het onderzoeksbureau EIM ook de opdracht gekregen te berekenen wat het effect is van ondernemerschapsbeleid op de productiviteit. Het stimuleren van ondernemerschap in het onderwijs, beleid gericht op technostarters en snelle groeiers, verminderen van de administratieve lastendruk en aanpassing van de faillissementswet levert in 2005 een structurele stijging van de arbeidsproductiviteit van zo'n 0,9% per jaar op, in de dienstensector zelfs mogelijk 1,1%.

Maar hoe verhoudt het Nederlandse beleid zich verder internationaal gezien? Dat is de focus van het vandaag verschenen publicatie 'Innovative Entrepreneurship: New Policy Challenges!' waaraan onder meer Professor Lois Stevenson (International Council for Small Business, Canada) en Professor David Storey (Universiteit van Warwick VK) meewerkten.

Op basis van een internationale vergelijkende studie komt Lois Stevenson tot de conclusie dat innovatieve starters zich beter ontwikkelen in landen waar overheden niet alleen ondersteunende maatregelen ontwikkelen gericht op deze specifieke groep bedrijven maar daarnaast ook maatregelen treffen om de totale samenleving ondernemender te maken. Volgens haar is Nederland dan ook op de goede weg, maar zijn we er nog niet.

Maar is het ook werkelijk mogelijk om het aantal starters structureel op een hoger niveau te brengen? Op basis van informatie uit de UK, heeft David Storey hierover zijn twijfels. Enerzijds kost dit veel geld en anderzijds blijkt dat het aantal starters weer daalt als de ondersteunde programma's beëindigd worden. Bovendien waarschuwt hij ervoor dat een toename van het aantal starters ten koste kan gaan van de kwaliteit van de bedrijven. Kortom, nog genoeg uitdagingen voor de Nederlandse overheid.