MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

05-03-2002

Tips en adviezen over vergroten inzetbaarheid van personeel Hoe kunnen werkgevers zorgen dat hun personeel optimaal wordt ingezet in hun bedrijf? De brochure Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? beantwoordt deze en andere vragen van mkb-werkgevers die hun bedrijfsvoering willen verbeteren. De brochure is een uitgave van MKB-Nederland, CWI-Nederland en de overheid in het kader van het mkb-minderhedenproject. Het is de tweede praktische handleiding voor mkb-werkgevers bij het opzetten van hun personeelsbeleid. Vorig jaar verscheen Breng kleur in je bedrijf, met tips over de werving, selectie en het behoud van allochtoon personeel.

Ondernemers hebben voortdurend te maken met veranderingen: veranderende wensen van klanten, toenemende concurrentie, technologische en demografische ontwikkelingen en nieuwe wet- en regelgeving. Ze kunnen daar snel en adequaat op inspelen wanneer hun medewerkers verschillende taken in het bedrijf optimaal kunnen uitvoeren, met andere woorden, breed inzetbaar zijn. Brede inzetbaarheid kan de bedrijfseconomische resultaten vergroten en de motivatie van medewerkers bevorderen.Tevreden medewerkers zullen een bedrijf minder snel verlaten en dat bevordert de continuïteit, de wens van elke ondernemer.

Handige tips
De brochure Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? toont stap voor stap hoe werkgevers de inzetbaarheid van hun (allochtone) medewerkers kunnen vergroten. De eerste stap is het beantwoorden van een aantal eenvoudige vragen: wat wil ik met mijn bedrijf, wat heb ik daarvoor nodig, wat heeft mijn personeel in huis en hoe kan ik de vaardigheden van mijn mensen aanvullen? Als deze vragen beantwoord zijn, kunnen de juiste instrumenten worden uitgekozen om eventuele tekortkomingen aan te vullen.
De brochure biedt tal van handige tips om de capaciteiten van medewerkers te vergroten, zoals in- of externe cursussen, coaching of taalstages. De voorbeelden zijn toegespitst op het mkb en kunnen direct in praktijk worden gebracht. Daarnaast bevat de brochure een handig overzicht van subsidiemogelijkheden en een lijst met relevante adressen waar ondernemers terecht kunnen voor informatie

Mkb-minderhedenproject
In het mkb-minderhedenproject werken MKB-Nederland, CWI-Nederland en de overheid sinds april 2000 samen om het personeelstekort in het mkb aan te pakken door de plaatsing van -bij voorkeur- allochtone werknemers. Het project loopt door tot 2003. De resultaten zijn boven verwachting. Inmiddels hebben mkb-werkgevers bij de speciale mkb-vacaturelijn en de mkb-projectteams van de Centra voor Werk en Inkomen 57.000 vacatures aangemeld. 43.000 werkzoekenden hebben een baan gevonden, waarvan 37.000 allochtonen.

Nadere informatie: Stimio Communicatie projecten, tel. 035 -569844.