Ingezonden persbericht


Amsterdam, 5 maart 2002
Persbericht (in bijlage is bericht in Word opgemaakt)

Klokkenluider HBG overhandigd interne cijfers aan Amsterdam Anders/De Groenen. Vragen over woekerwinst bij bouw van IJburg-brug

Bouwbedrijf HBG heeft 4,5 miljoen euro (23%) winst gemaakt op de bouw van de brug naar IJburg. Dit blijkt uit interne cijfers die een 'klokkenluider' in het bedrijf heeft overgedragen aan raadslid René Danen van de lokale partij Amsterdam Anders/De Groenen. Het resultaat van 23% dat HBG boekte op de bouw van Brug 2001 (De Enneüs Heermabrug) is opmerkelijk. Een winstpercentage van 2% is in de bouw gebruikelijk. De fractie van Amsterdam Anders/De Groenen, met drie zetels vertegenwoordigd in de Amsterdamse gemeenteraad, heeft vanochtend schriftelijke vragen gesteld over de zaak aan PvdA-wethouder Stadig van Ruimtelijke Ordening en burgemeester Cohen, die verantwoordelijk is voor het screenen van bouwbedrijven.

Verspilling overheidsgeld
Uit de interne cijfers van HBG-Staal die in handen zijn van Amsterdam Anders/De Groenen blijkt dat op de bouw van de IJburgbrug, op een aanneemsom van 18,9 miljoen Euro, een totale winst gemaakt is van 4,5 miljoen Euro. Dat is een winst van 23%, ruim boven het gemiddelde van 2%. Amsterdam Anders/De Groenen wil van de wethouder weten hoe hij deze woekerwinst verklaart? Binnen het bedrijf en directie van HBG zou gezegd worden dat de enorme winst op Brug 2001 mogelijk geworden is door gebrek aan professionaliteit aan de kant van de gemeente. De lokale partij vindt de uitbetaling van deze ongebruikelijke hoge winst aan het bouwbedrijf een verspilling van overheidsgeld.

HBG beloofde integere uitvoering
De screenings- en bewakingsaanpak van bouwbedrijven die in 1996 door de gemeente is ingevoerd werd destijds voor het eerst toegepast bij de bouw van brug 2001. Tijdens het onderzoek werd geconstateerd dat "HBW in het verleden besloten heeft tot voortijdige winstneming waarbij gebruik is gemaakt van gefingeerde rekeningen". Nadat de Raad van Bestuur van de Hollandse Beton Groep NV verklaard had dat "integriteit voorop wordt gesteld bij het realiseren van opdrachten", sloeg premier Kok alsnog de eerste paal voor de brug op 11 mei 1999. Amsterdam Anders/De Groenen wil weten van de wethouder of hij ook vindt dat een woekerwinst van 23% niet valt te rijmen met de uitspraak van de HBG-directie dat integriteit voorop staat bij het realiseren van opdrachten. Doordat HBG met het OM de zaak over de vermeende fraude bij de Schipholtunnel schikte kon HBG niet uitgesloten worden van de bouw van de brug. Daarvoor was een veroordeling nodig.

Onderzoek
De partij vraagt tenslotte om op korte termijn een grondig onderzoek in te stellen naar de gehele financiële afwikkeling van de bouw van IJburgbrug 2001 en andere grote bouwprojecten waar de gemeente op dit moment verantwoordelijk voor is.


---