Ministerie van Buitenlandse zaken België

Language: NL
Category: Communiqué Date: 05/03/02

Vrijlating van Karel Dick (Colombia) Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de vrijlating van Karel Dick en verheugt zich over de goede afloop van deze gijzeling.

Karel Dick werd op 25.09.2001 tijdens een busrit van Medellin naar Cali in Colombia ontvoerd door de rebellen beweging ELN (Frente Carlos Alirio Buitrago). Pas op 14.11.2001 werd hierover zekerheid verkregen via een andere gijzelaar die werd vrijgelaten.

In intense samenspraak met de familie van Karel Dick, en in nauwe samenwerking met verschillende diensten en organisaties zoals de ontvoeringspecialisten van de Federale Politie, het Internationale Rode Kruis, het San Egidio genootschap, de Colombiaanse autoriteiten, hebben het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Belgische ambassade in Bogata alles in het werk gesteld om Karel Dick vrij te krijgen.

Midden december vindt een eerste contact plaats met de leider van de ontvoerders. De politieke onderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en het ELN die o.m. tot een kerstbestand leidden, vormden een positieve factor. Toch bleven de drie buitenlandse gijzelaars (2 Italianen en Karel Dick) een struikelblok vormen voor een echt vredesbestand.

Een echte doorbraak wordt bereikt door AGALEV-Parlementslid Lode Vanoost. Dankzij zijn goede kontakten met ELN en in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken slaagt hij erin een scenario voor vrijlating uit te werken met het gekende goede gevolg. Er wordt hierbij geen losgeld betaald.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is ervan overtuigd dat de gevolgde weg van discrete diplomatie via verschillende kanalen tot dit positieve resultaat heeft geleid. Het dankt de media die op de hoogte waren van de ontvoering maar het nieuws discreet hielden teneinde het leven van Karel Dick niet in gevaar te brengen. Het roept het ELN op ook de nog overblijvende gijzelaars vrij te laten.

Tot slot wijst het Ministerie van Buitenlandse Zaken op de blijvende risico's van reizen in Colombia. Op minder dan twee jaar tijd werden er drie Belgen ontvoerd door verschillende rebellen bewegingen.