02-10-2012 Op verzoek van de gijzelaar is zijn naam geanonimiseerd (redactie Nieuwsbank)

Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 5 maart 2002

Vrijlating Belgische gijzelaar in Columbië zonder betaling losgeld


Op 25 september 2001 werd [betrokkene] op rondreis door Colombië tussen Medellin en Cali van de bus geplukt door een drietal piepjonge guerrilleros van onbekende oorsprong. Na vijf maanden moeizame onderhandelingen, talloze malen onderbroken door periodes van stilte, werd op maandagnacht vorige week een principieel akkoord bereikt met het ELN, de guerrillabeweging die de jonge student in haar macht bleek te hebben.

Dit akkoord is het resultaat van intensieve samenwerking tussen de diensten van Buitenlandse Zaken, de ambassade te Bogota, talloze NGO's in België en Colombië, de Zwitserse en de Noorse ambassade, een aantal Colombiaanse overheidsdiensten en verschillende Colombiaanse burgers. Vooral de moed waarmee vele Colombianen zich voor deze zaak hebben ingezet met risico voor eigen leven verdient onze bewondering en dankbaarheid.

De uiteindelijke vrijlating die tot tweemaal toe op het laatste ogenblik werd uitgesteld vond uiteindelijk plaats op 2 maart om 13.10 uur plaatselijke tijd. Het ELN eiste voor deze vrijlating ook de aanwezigheid van een Belgisch journalist. Waarom dit zo was en waarom en hoe daarvoor een beroep werd gedaan op De Morgen-journalist Lode Delputte zal Lode Vanoost later toelichten. Agalev kamerlid Lode Vanoost was nauw betrokken bij de vrijlating.

Naar Colombiaanse normen is men er dank zij deze discrete samenwerking in geslaagd een humanitaire oplossing te bereiken op een naar Colombiaanse normen relatief korte tijd. Er werd nooit over een losgeld onderhandeld en dus ook geen betaald.

Lode Vanoost zal na samenspraak met K. en zijn ouders in de komende dagen nadere toelichting verstrekken.